VOZAČ I KUVAR NA CENI: Nekada prestižni obrazovni profili u Kuli pali u drugi plan

Zoran Rajić

04. 07. 2024. u 07:33

NIJEDNA od četiri srednje škole u opštini Kula nije uspela da u prvom upisnom roku popuni sva mesta ponuđena svršenim osnovcima, koji nisu pokazali dovoljno interesovanja za nekad prestižne ili neke nove obrazovne profile. Najveća navala zabeležena je na trogodišnjem odseku za vozača motornih vozila u Srednjoj stručnoj školi u Crvenki, gde nisu uspeli da se upišu svi koji su želeli, a zanimanje kuvar je po popularnosti bacilo u zasenak "činovničke" smerove u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kuli.

ВОЗАЧ И КУВАР НА ЦЕНИ: Некада престижни образовни профили у Кули пали у други план

foto Z. R.

Direktorka ETŠ Tatjana Vještica ne zna zašto se u ETŠ više ne školuju finansijski i poslovni administratori. Na te smerove hrlili su najbolji đaci, a tu su sticali praktična znanja u virtuelnim preduzećima.

U Srednjoj tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Kuli popunjena su sva mesta za tehničara informacionih tehnologija i elektrotehničara računara, kao i za mehaničara motornih vozila i bravara-zavarivača. Nedostaje 17 učenika u odeljenju za tehničara za kompjutersko konstruisanje i 10 za elektrotehničara obnovljivih izvora energije, iako je osnovcima to predstavljeno kao perspektivno zanimanje.

Opstanak gimnazije na rusinskom

SREDNjA škola sa domom učenika "Petro Kuzmjak" u Ruskom Krsturu upisala je svih 28 učenika na smeru za turističkog tehničara, a ostalo je slobodno 14 mesta u odeljenju gimnazije opšteg tipa na srpskom i 18 na rusinskom jeziku. Ova ustanova je, suočena s opadanjem broja đaka, uvela profil turističkog tehničara kako bi omogućila opstanak gimnazije, jedine srednje škole na rusinskom jeziku u svetu.

Srednja stručna škola (SSŠ) u Crvenki, koja je dosad obrazovala poljoprivredne, prehrambene i tehničare hortikulture, kao i razne zanatlije, sad je svršenim osmacima, osim mogućnosti da postanu profesionalni vozači B i C kategorije, ponudila i potpuno novi profil - prehrambeno-biotehnološki tehničar.

- To je smer u dualnom obrazovanju, koji učenicima obezbeđuje plaćenu praksu, a po dobijanju diplome i posao u ovdašnjoj fabrici keksa. U modernom kabinetu u školi moći će da naprave konditorski brend i plasiraju ga na tržište. Nadamo se da će to u drugom upisnom krugu privući još 12 učenika, da popunimo odeljenje - rekao je direktor SSŠ Aleksandar Nastić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca