"PAMETNI TURIZAM - BUDUĆNOST PANONSKE REGIJE": U Vojvodini počinje jedinstveni projekat

J. L.

01. 07. 2024. u 16:07

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Ekonomski fakultet u Subotici i Evroregionalna razvojna agencija DKMT Dunav-Kriš-Moriš-Tisa počeli su realizaciju projekta „Pametni turizam- zajednička budućnost Panonske regije" Srbija-Mađarska, koji će koristiti veštačku inteligenciju u svrhu turizma.

ПАМЕТНИ ТУРИЗАМ - БУДУЋНОСТ ПАНОНСКЕ РЕГИЈЕ: У Војводини почиње јединствени пројекат

foto: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam

Na ovaj način će svaki posetilac ovog regiona moći da dobije posebno kreiranu rutu obilaska na osnovu vlastitih interesovanja, pola i starosti.

Nosilac projekta vrednog 1.300.000 evra je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, a po rečima resornog sekretara Nenada Ivaniševića plan je da se kreiranjem pametne turističke platforme napravi novi turistički model koji će dovesti do razvoja pametnog turizma u obe zemlje.

-Ovo je prvi projekat u ovom regionu, uključujući sve ostale balkanske zemlje, koji briše granice između dve države i kreira zajedničku turističku ponudu uz upotrebu veštačke inteligencije. Ovo je prvi korak za koji ne znamo tačno gde će nas u godinama pred nama odvesti, ali znamo sigurno da će nas pozicionirati na vrh svih zemalja u regionu, jer smo prvi koji ovo rade - ponosno ističe Ivanišević.

Na teritoriji regije biće ukupno 16 punktova na kojima će turisti uz upotrebu veštačke inteligencije i platforme, koja će nastati kao rezultat projekta, moći praktično da dobiju digitalnog turističkog vodiča, koji će im pružiti personalizovanu ponudu za obilaske.

-Ako u sistem upišem podatke o sebi, na primer da sam u četrdesetim godinama, da sam vegan, da volim folklor i druge parametre, veštačka inteligencija će tada predložitii određeni  program i raspored na osnovu koga ću moći da posetim ovu oblast - pojašnjava Ester Čokaši, iz Evroregionalne razvojne agencije DKMT Dunav-Kriš-Moriš-Tisa.

Operativnu i profesionalnu podršku prilikom izrade platforme pružiće Ekonomski fakultet u Subotici. Posle završetka platforme predviđeno je i njeno testiranje dovođenjem influensera iz zapadnoevropskih gradova, a plan je da se u budućnosti ona proširi i na druge države regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAVIJAJ ZA OLIMPIJSKI TIM SRBIJE: BIG Šoping centri i Olimpijski komitet Srbije – podrška zlata vredna!