VUKAŠIN ZA PONOS: Dečaka iz Žitorađe cerebralna paraliza nije sprečila da bude đak generacije

J. S.

01. 07. 2024. u 06:45

ČETRNAESTOGODIŠNjI Vukašin Milosavljević iz Žitorađa u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" u Surdulici poneo je laskavu titulu đak generacije.

ВУКАШИН ЗА ПОНОС: Дечака из Житорађе церебрална парализа није спречила да буде ђак генерације

Foto: Privatna arhiva

Vukašin je ponos roditelja, nastavnika i svih školskih drugova. A za njega samog sve petice u đačkoj knjižici i brojne diplome i nagrade na takmičenjima mnogo su više od školskog uspeha.

Naime, ovog dečaka radoznalnog pogleda cerebralna paraliza onemogućila je da fizički raste i razvija se kao ostala deca, ali ga nije sprečila da stiče nova znanja i postiže uspehe, naročito u prirodnim naukama.

Vukašin ima velike planove, a kako je govorio za "Novosti", negde u mašti priželjkuje i da bude akademik.

- Želim da obavljam neki kancelarijski posao, tipujem na rad u policiji. Ali, nauke se neću odreći, jer maštam da budem akademik. Najvažnije mi je da se izborim da budem sutra svoj čovek i da ne zavisim ni od koga - kaže budući gimnazijalac Vukašin.

Inkluzija

ŠKOLA u Surdulici je jedna od prvih u okrugu u kojoj se odvija inkluzivna nastava na vrlo visokom nivou. Sa svim učenicama koji rade po ovom programu radi se vrlo posvećeno, o čemu svedoče njihovi rezultati.

Direktorka škole Dragana Nešić sa ponosom nabraja šta je Vukašina kvalifikovalo za ovo laskavo priznanje.

- Dobio je diplomu "Vuk Karadžić", diplome "Dositej Obradović" za fiziku, hemiji, matematiku i informatiku... Zaslužio je i diplomu za osvojeno treće mesto na okružnom takmičenju iz hemije, diplomu Kulturno-obrazovnog centra iz Vranja za 3. mesto na okružnom takmičenju talenata, diplomu Kulturno obrazovnog centra za prvo mesto na republičkom takmičenju iz fizike i Posebnu diplomu Kulturno-obrazovnog centra Pančevo za kvalitet i odbranu istraživačkog rada, zatim diplomu Učenika generacije, pohvalu direktora škole za humanost, empatiju i angažovanje u svim oblastima života i rada svoje škole - navodi direktorka.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Laser je samo alat, a uspeh zavisi od lekara