PET MILIONA ZA ARHEOLOŠKA ISKOPAVANJA NA KUPINIKU: Opština Pećinci prepoznala značaj radova

S. KOSTIĆ

28. 06. 2024. u 06:30

PREKO konkursa Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Opštini Pećinci opredeljeno je pet miliona dinara iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

ПЕТ МИЛИОНА ЗА АРХЕОЛОШКА ИСКОПАВАЊА НА КУПИНИКУ: Општина Пећинци препознала значај радова

Foto: S. Kostić

Ove godine u fokusu će biti nastavak istraživačkih radova na arheološkom nalazištu Kupinik.

- Za sufinansiranje troškova projekta "Kupinik - poslednja prestonica srpskih despota - Arheološka istraživanja i iskopavanja u 2024. godini" dobili smo od Sekretarijata četiri miliona dinara, dok će Opština iz budžetskih sredstava izdvojiti 300.000 dinara. S obzirom na to da su prva ozbiljna istraživanja tvrđave Kupinik izvršena pre četiri godine, a da su 2021. počela sistematska arheološka istraživanja na terenu, sredstva dobijena po ovom konkursu biće iskorišćena za dalja arheološka istraživanja - rekao je zamenik predsednika opštine Pećinci Zoran Vojkić i dodao da su značaj arheološkog nalazišta na Kupiniku prepoznali i viši nivoi vlasti.

Rešavanje imovinsko-pravnih odnosa

ZORAN Vojkić je istakao da je lokalna samouprava poslednjih godina, prepoznala značaj Kupinika, te da je izdvojila sredstva za rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, sufinansirala arheološke kampove i arheološka istraživanja.

U okviru drugog ugovora, finansiranje troškova projekta "Radovi na konzervaciji, restauraciji i adaptaciji objekta u okviru Etno parka Kupinovo u Kupinovu", Opština je dobila 1,2 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu