DEA, TEA, ANJA, VERA: U Vranju u modi kratka imena za devojčice, a dečacima daju tradicionalna imena

J. S.

01. 07. 2024. u 17:28

IMENA koja roditelji daju deci su ili tradicionalna ili su ona koja su trenutno u trendu, a kako nam je rečeno u vranjskom porodilištu gde se nakon rođenja i vrši prijava dece, pa roditelji navode imena za svoju novorođenčad.

ДЕА, ТЕА, АЊА, ВЕРА: У Врању у моди кратка имена за девојчице, а дечацима дају традиционална имена

Foto: Shutterstock

Najčešća imena koja se daju ženskoj deci su za razliku od nekih ranijih godina, pre svega, kratka i efektna. Najčešća su Dea, Tea, Ena, Anja ali i Vera, Neda, Nika, Dina, Dunja, Tara, Mila, Minja, Đina i Maša.

Među retkim imenima, ali zasigurno u grupi onih koja ubrzano postaju popularna, a koja su ponele mnoge devojčice rođene u Vranju zadnjih meseci, i to su: Iskra, Sena, Bjanka, Želja.

Biraju se i imena koja su se ustalila kao siguran izbor poput Lenka, Danica, Sofija, ali i nekih varijacija sa imenima Anđela, Anđelija te Angelina, Anđelina te Mitra i Marta, ili se roditelji neretko odluče za neko moćno žensko ime iz Biblije za svoju ljubimicu i nadenu joj ime Magdalena.

- Kada su dečaci u pitanju, najčešća imena koja roditelji biraju za dečake su tradicionalno srpska imena i to Mihailo, Vuk, Vojin te Lazar, Marko, Luka, Pavle i Petar... I dalje ima dosta dečaka sa imenom Konstantin ili Vidak što je trend u dužem periodu, ali se javljaju i neka starinska kao što su Krstan, Milija, Isak, Maksim, Tadej, Arsenije. Roditelji svojim novorođenim dečacima neretko daju ime Aleksa, Mijat, Gavrilo, Kostadin i Kosta - kažu u Službi koja se bavi poslovima prijave novorođenčadi.

Popularni Bogdan i Bogdana

ONO što je takođe interesantno je da se neka imena za novorođenu decu periodično javljaju kao izbor roditeljima za svoju decu u paru muško-žensko ime, i u prethodnih nekoliko meseci u vranjskom porodilištu popularna imena u paru bila su Bogdan i Bogdana i Imar i Imara, kažu u Zdravstvenom centru. I dalje, zajednička imena za sve su imena za devojčice Hana i Sara i ove godine im se pridružilo još jedno ime - Ema.

Roditelji romske nacionalnosti svojoj deci uglavnom daju ili stara imena poput Šejnaza za devojčice ili Orhan za dečaka ili su to potpuno nova moderna imena Vilijam, Leonardo, Bastijan i Renat...

Kod roditelja albanske nacionalnosti ove godine se izdvajaju ženska imena po prvi put kao ime Poema, a prate ga i Kaia, Ikra, Hira...

Tu su i tradicionalno imena kao Zana, Jara, Medina. I za dečake su Princ, Sad, Neo, Art, Aris ali ima i onih novijih i starijih kao što su Nur, Anor, Orik, Trim, Eron... Od starih imena je prisutno ime Muhamed.

Načelnik Službe ginekologije i akušerstva dr Ivan Miladinović, iznosi podatak da se u najvećem porodilištu u okrugu na godišnjem nivou obavi prosečno oko 1.250 porođaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAVIJAJ ZA OLIMPIJSKI TIM SRBIJE: BIG Šoping centri i Olimpijski komitet Srbije – podrška zlata vredna!