GAVRILO PRINCIP SIMBOL STRADANJA ZA IDELE SLOBODE: U Subotici počela manifestacija "U slavu Vidovdana"

J. L.

26. 06. 2024. u 18:01

Izložbom „Gavrilo Princip i Mala Bosna“ Miloša Vojinovića i besedom „Sveti Sava i Domentijan“ prof. dr Dragiše Bojovića u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ u Subotici počela je manifestacija „U slavu Vidovdana“.

ГАВРИЛО ПРИНЦИП СИМБОЛ СТРАДАЊА ЗА ИДЕЛЕ СЛОБОДЕ: У Суботици почела манифестација У  славу Видовдана

foto:J.L.

 Postavka fotografija prikazala je aktere i dešavanja uoči, za vreme i posle Sarajevskog atentata na Vidovdan 1914. godine.

- Ove godine obeležavamo 110 godina od Sarajevskog atentata u kome su pripadnik organizacije „Mlada Bosna“ Gavrilo Princip izvršio atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, s tim da je metak koji je pogodio nju bio upućen Oskaru Poćoreku. Izložba govori o tim događajima, životu „Mlade Bosne“, samom atentatu i satima i danima posle toga ,odnosno hapšenju, suđenju i egzekuciji učesnika – ističe istoričar Sava Samardžić. –  Stradanje Gavrila Principa i drugih Mladobosanaca postalo je simbol stradanja mladih ljudi koji veruju u svoje ideale i slobodu, kao najveći među njima. To je bio hrabar i veliki čin, kasnije su ga slavili u Kraljevini Jugoslaviji i socijalističkoj Jugoslaviji, što pokazuju i fotografije ove izložbe. To je bio loše organizovan atentat koji je promenio Evropu. 

O Svetom Savi i tvorcu njegovog žitija Domentijanu besedio je prof. dr Dragiša Bojović sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO