O RAJCU MORA DA BRINE LJIG: Bura zbog mogućnosti da upravljanje planinom bude povereno TO Gornji Milanovac

B. PUZOVIĆ

24. 06. 2024. u 05:00

NACRT uredbe o proglašenju planine Rajac za predeo izuzetnih odlika, kojom bi upravljanje ovim biserom prirode bilo povereno Turističkoj organizaciji Gornji Milanovac, za Opštinu Ljig je apsolutno - neprihvatljivo. Ističu da se 85 odsto Rajca nalazi na području njihove opštine, a svega 15 odsto na teritoriji Gornjeg Milanovca, izvorište ljiškog vodovoda je u selu Ba, na ovoj planini koju su, naglašavaju, potpuno sačuvali od bespravne gradnje, uspešno organizuju brojne turističke manifestacije, pre svega čuvenu Kosidbu...

О РАЈЦУ МОРА ДА БРИНЕ ЉИГ: Бура због могућности да управљање планином буде поверено ТО Горњи Милановац

foto rajac.net

Opština Ljig je na Rajcu započela gradnju kanalizacione mreže i sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Deo Rajca na području Ljiga je jedno od najatraktivnijih poletišta za paraglajdere u Srbiji, takmičarski poligon za brzinsko i alpinističko penjanje na prirodnim stenama.

Organizuju se međunarodni sportski memorijal "Čika Duško Jovanović", "Dan čistih planina", "Zlatna rajačka lisica"...

- Kruna svega je međunarodna "Kosidba na Rajcu", najposećeniji događaj te vrste u svetu i jedna od najstarijih turističkih manifestacija u Srbiji, koja traje više od pola veka - stoji u zaključku Opštine Ljig. - Opština Gornji Milanovac do sada nije imala interesovanja za Rajac, nema turističkih objekata, manifestacija ni događaja na ovom području. Zbog svega, ne možemo da prihvatimo predlog da prirodnim dobrom koje se nalazi na području naše lokalne samouprave upravlja neko sa teritorije druge opštine. Zato ćemo Ministarstvu zaštite životne sredine da uputimo zahtev da se upravljanje zaštićenim prirodnim dobrom Rajac poveri Turističkoj organizaciji Opštine Ljig.

Kao predeo naročite prirodne lepote, 1.200 hektara na Rajcu je prvi put zaštićeno 1963. godine, rešenjem Saveta za prosvetu i kulturu Narodnog odbora opštine Ljig, na osnovu mišljenja Republičkog zavoda za zaštitu prirode. Rajac predstavlja najatraktivniji predeo Valjevskih planina.

Raj na 838 metara visine

Planina Rajac, sa najvećom nadmorskom visinom od 838 metara, severoistočni je ogranak Suvobora. Priroda je raskošno darovala Rajac izvanrednom lepotom, specifičnim oblicima reljefa, reka, karakterističnim živim svetom, brojnim i raznovrsnim biljnim vrstama. Stari putopisci su ga, zbog lepote, nazvali - rajem na zemlji. Klima na Rajcu pogodna je za lečenje anemije. Planina je pogodna za skijanje, sankanje, biciklizam, paraglajding, lov, rekreaciju, konjički sport...

- Ustanove, škole, udruženja, preduzeća, preduzetnici, kompletno stanovništvo ljiške oštine u značajnoj meri sačuvali su prirodne, kulturne i istorijske vrednosti Rajca - navodi se u dopisu Opštine Ljig upućenom Ministarstvu zaštite životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO