IZLOŽBA O PRINCIPU DIŽE ZAVESU: U Subotici počinje manifestacija "U slavu Vidovdana"

J. L.

23. 06. 2024. u 13:01

U Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" u Subotici u utorak počinje manifestacija "U slavu Vidovdana".

ИЗЛОЖБА О ПРИНЦИПУ ДИЖЕ ЗАВЕСУ: У Суботици почиње манифестација У славу Видовдана

foto: J.L.

Program će otvoriti izložba "Gavrilo Princip i Mlada Bosna", na kojoj će biti prikazane fotografije koje svedoče o događajima iz Sarajeva 1914. godine. Izložbu je pripremio dr istorijskih nauka Miloš Vojinović sa Balkanološkog instituta u Beogradu, a o samoj izložbi govoriće Sava Samardžić, istoričar. Iste večeri, biće održano predavanje "Sveti Sava i Domentijan". Predavač je prof. dr Dragiša Bojović sa Filozovskog fakultet Niškog univerziteta. Na njegovu inicijativu je po prvi put u Srbiji na jednoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji oformljen predmet posvećen prvom srpskom Arhiepiskopu i prosvetitelju Svetom Savi. 

U sredu, 26. juna, od 19 časova biće održano prestavljanje knjige Borisa Subašića "Put u nigde - Otkrivanje Srba od Kapadokije do Karpata". 

 - Kniga Borisa Subašića je samo žanrovski određena kao putopis, zapravo je mnogo toga. To je antropološka studija koja govori o fizionomiji ljudi na način na koji su o tome pisali antropolozi sa kraja 20. veka. Autor ove knjige obilazi mesta na kojima niko nije drugi nije bio, ili su to mesta na koja srpska noga nikad nije kročila. Ovom knjigom Subašić zaokružuje trilogiju o Svetoj Gori, Svetoj zemlji i sada o Kapadokiji - ističu organizatori. 

Knjiga dr Darka Tankosića "Religija u društvu, kulturi i politici", u kojoj su sabrani izabrani ogledi, intervjui, članci i rasprave ovog emeritusa i akademika, biće predstavljena u četvrtak. Gosti će ove večeri biti dr Vladan Tatalović, predsednik izdavačkog odbora izdavačke kuće Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke "Duhovna reč", prof. dr Slobodan Vladušić i dr Darko Tanasković, autor. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA! Ovo je najnoviji uslov za Ruse u vezi Olimpijskih igara Pariz 2024