NOVI SAD OTVORENOG SRCA:Tradicionalna "Bajramska sofra" održana je po 14. put (FOTO)

J. S.

19. 06. 2024. u 22:45

MANIFESTACIJA „Ulica otvorenog srca - Bajramska sofra", 14. po redu, održana je četvrtog dana Kurban bajrama u pešačkoj zoni u Novom Sadu, a tom prilikom posluženi su specijaliteti koje su za sve Novosađane pripremili domaćini večeri, uz pomoć donatora.

НОВИ САД ОТВОРЕНОГ СРЦА:Традиционална Бајрамска софра одржана је по 14. пут (ФОТО)

Foto Grad Novi Sad

  Reis Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović kazao je da je lepo je i lako bajramovati u Novom Pazaru, gde su muslimani većinsko stanovištvo, ali da se pokazalo večeras   kako je jednako lepo bajramske dane obeležiti u Novom Sadu i kako je lepo biti za bajramskom sofrom sa Novosađanima .

   -Ovo nije samo „Ulica otvorenog srca", ovo je grad otvorenog srca i želimo da to tako i ostane. Kurban bajram nas poziva da čuvamo suštinu ljudske biti, jer ako to uspemo bićemo dobronamerni i dobri jedni prema drugima, jer to je suština Božije reči - rekao je reis.

   Priustnima se obratio i savetnik predsednika vlade Republike Srbije gospodina Predrag Rajić koji je preneo pozdrave predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića.

- Kao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je dvanaest puta učestvovao u Bajramskoj sofri i svojim delovanjem uticao da se podigne svest o značaju interkonfesionalnog i međuetničkog dijaloga u Novom Sadu, jasno pokazujući da je ovaj grad istinska Evropska prestonica kulture i grad u kojem uvek ima mesta za sve dobronamerne ljude. Posebno je važno poslati ovu sliku zajedništva i sloge, kada znamo kakvim pritiscima je naša zemlja bila izložena i da su svetski moćnici pokušavali da nas zavade, ali mi im sa ovog mesta poručujemo da niti su uspeli, niti će uspeti – naglasio je Rajić.

    Domaćin manifestacije, muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed ef. Ziljkić se zahvalio predstavnicima lokalne i pokrajinske vlasti na podršci koju pružaju u organizaciji ove manifestacije, a posebno se zahvalio Novosađanima koji su došli da uveličaju ovu svečanost.

- Ovo je najlepša slika koju mi možemo da pošaljemo u svet u ovim turbulentnim vremenima, slika zajedništva u kojoj pokazujemo kako, bez obzira na naše razlike, možemo da živimo u bratskoj ljubavi, slozi i harmoniji – rekao je muftija Ziljkić.

   Svečanost su organizovali Islamska zajednica Srbije - Mešihati srbijanski, sandžački i Muftijstvo vojvođansko, uz podršku  Udruženja „Nur – svetlost", zajedno sa Gradom Novim Sadom, Kulturnim centrom Grada Novog Sada, Vladom AP Vojvodine i dobrotvorima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAJ NIMALO NAIVAN PROBLEM IMAJU I ŽENE I MUŠKARCI