ZA ŠEST MESECI ČAK 100 POZIVA: U Vranju jača podrška u oblasti prevencije i suzbijanja porodičnog nasilja

J. S.

24. 06. 2024. u 07:15

SOS telefon za žene Vranje, jedini specijalizovani servis za žene u Pčinjskom okrugu, za prvih šest meseci ove godine evidentirao je blizu 100 poziva. Za podršku i pomoć obratilo se 68 žena koje su prijavile 36 dece mlađe od 18 godina, u porodično-partnerskim zajednicama koja su indirektno izložena i psihičkom nasilju.

ЗА ШЕСТ МЕСЕЦИ ЧАК 100 ПОЗИВА: У Врању јача подршка у области превенције и сузбијања породичног насиља

Foto: J.S.

U svom dvanaestogodišnjem radu tim SOS konsultantkinja je kontaktirao više od 10.000 žena i devojaka sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja u svojim i životima svoje dece.

Ovo je samo deo podataka o kojima je bilo reči na okruglom stolu "SOS telefon i pedijatrija - Zatvori vrata psihičkom nasilju", kojem su prisustvovali direktori i saradnici zdravstvenih ustanova iz Vranja i ostalih opština Pčinjskog okruga, a održan je u vranjskom Zdravstvenom centru.

Na osnovu dogovora posle obilaska svih zdravstvenih ustanova, na okruglom stolu potpisan je prvi Međuopštinski memorandum "SOS telefona za žene Vranje - Pedijatrija - Službe za zdravstvenu zaštitu dece", u cilju jačanja mreže podrške i doprinosa u oblasti prevencije i suzbijanja porodično-partnerskog psihičkog nasilja nad ženama/majkama.

Potpisivanje Memoranduma od velikog je značaja u cilju prepoznavanja, jačanja mreže podrške i zajedničkog odgovora psihičkom nasilju nad ženama u domenu pedijatrije i službe za zdravstvenu zaštitu dece.

Svaka druga žena maltretirana!

MIROSLAVA Despotović, saradnica SOS telefona za žene Vranje podsetila je da zvanična statistika potvrđuje da je svaka druga žena preživela ili je izložena psihičkom nasilju u porodično-partnerskim odnosima. Da psihičko nasilje u prodici ostavlja dugoročne posledice na zdravlje žena kao i dece predškolskog uzrasta i da je za pravosudni sistem još uvek veliki kamen spoticanja, zbog nedostatka validnih dokaza, često nedostatka svedoka.

Na okruglom stolu jedna od predavačica bila je i prof. dr Bosiljka Đikanović, specijalista socijalne medicine, Medicinski fakultet Beograd. A, o oblicima psihičkog nasilja nad majkama istarateljkama, važnosti razumevanja problema, brze podrške i iskustvima u radu, gde se u praksi evidentira uticaj psihičkog nasilja nad predškolskom decom govirile su i dr Vojislava Stojiljković, specijalista pedijatrije u peneziji, psiholog mr Zdravka Gigov, spec. defektolog Una Mladenović Tasić, specijalista ranih intervencija u detinjstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!