DO PRVE KOŠNICE ZBOG ASTME: Borika Savić iz Popovca kod Paraćina pčelarka bezmalo tri decenije

Зорана Рашић
Zorana Rašić

14. 06. 2024. u 12:32

MALO je žena u paraćinskoj opštini koje imaju košnice i bave se proizvodnjom meda, a Popovčanka Borika Savić među njima je bila prva. Odlično pamti 1997. godinu, kada je nabavila prvu košnicu. Dok nije stigla do desete, sve je radila sama, a zatim joj se priključio suprug Budimir.

ДО ПРВЕ КОШНИЦЕ ЗБОГ АСТМЕ: Борика Савић из Поповца код Параћина пчеларка безмало три деценије

Foto: Z. Rašić

Danas je ta uspomena već istorija - sa osmehom se priseća Borika, koja je sa svojim Budom svake subote na paraćinskoj zelenoj pijaci. Paraćinci koji vole da se slade slatkim pčelinjim proizvodom znaju gde da je nađu, a sigurni su u kvalitet.

Radilica

OSIM meda, Borika pravi i različite medne kombinacije sa suvim voćem, orasima i đumbirom, što je pravo uživanje za nepca. Tu su još i propolis, polen i polenov prah u medu, medovača, a za spoljašnju upotrebu - melem za zglobove. Ova vredna Popovčanka aktivna je kao pčela radilica.

- Pitanje je da li bih počela da pčelarim da nisam imala astmu. Tražila sam sebi razlog da budem što više u prirodi, a u paraćinskoj opštini nema boljeg mesta za to od Sisevca. Tamo i sada držim najveći broj košnica, a ukupno ih imam pedesetak. Toliko mogu da postignem jer oko pčela ima baš dosta posla, mada neki ne misle tako - priča nam Borika.

Savićevi su krajem maja izvrcali prve količine ovogodišnjeg meda. Bagrem je baš poranio, zbog čega su svi pčelari strepeli. Kasnije je usledio mraz, pa je bilo straha od izmrzavanja. To se nije desilo, pa je Borika i više nego zadovoljna dobijenim kilogramima mednog zlata. Trenutno cvetaju lipa i livada, pa će biti još nabranog slatkog nektara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA! Ovo je najnoviji uslov za Ruse u vezi Olimpijskih igara Pariz 2024