POZIV GRAĐANIMA NOVOG SADA DA PIJAĆU VODU TROŠE RACIONALNO: Dnevna potrošnja premašuje 100 miliona litara

Z. G.

07. 06. 2024. u 11:31

NOVOSADSKO Javno-komunalno preduzeće (JKP) „Vodovod i kanalizacija“ apelovalo je danas na stanovnike Novog Sada i prigradskih naselja da vodu za piće koriste racionalno i namenski, pogotovo u danima s visokim temperaturama vazduha kada se i potrošnja ovog resursa znatno povećava.

ПОЗИВ ГРАЂАНИМА НОВОГ САДА ДА ПИЈАЋУ ВОДУ ТРОШЕ РАЦИОНАЛНО: Дневна потрошња премашује 100 милиона литара

Nenad Karlić Novosti

IZ tog JKP svake godine, pre početka letnje sezone, podsećaju Novosađane da pijaću vodu koriste racionalno i namenski i navode da grad i prigradska naselja, koja su na „Vodovodovom“ sistemu snabdevanja, dnevno troše u proseku između 100 i 110 miliona litara a kada su temperature visoke, ta potrošnja se uveća i za više od 30 procenata.

- Vodeni resursi nisu neiscrpni i ne želimo da zamislimo scenario koji bi se desio ukoliko bi Novi Sad ostao bez ovog dragocenog izvora života. U godinama pred nama, moramo da radimo na svesti pojedinaca i ubedimo ih da je važno da štedimo pijaću vodu i da je koristimo isključivo za njenu osnovnu namenu, odnosno za piće, kuvanje i higijenu – ističu u JKP.

U saopštenju se dodaje da je neracionalna potrošnja evidentna, pogotovo u večernjim satima kada je većina korisnika kod kuće.

- Podsećamo da pijaću vodu ne treba koristiti za zalivanje betonskih i travnatih površina, za navodnjavanje i punjenje bazena, jer takvi nesavesni postupci mogu ozbiljno da ugroze vodovodni sistem. JKP „Vodovod i kanalizacija“ planski ulaže kako u postojeće sisteme i bunare, tako i u izgradnju i održavanje novih.Obaveza nam je da građane zamolimo da budu solidarni kako bi svi stanovnici imali dovoljno vode za piće. Stoga, apelujemo na korisnike da racionalnije troše vodu iz gradskog „Vodovoda“, da svakodnevno učine nešto u svom domaćinstvu kako bi uštedeli vodu jer se na taj način obezbeđuje uredno vodosnabdevanje svih potrošača. Odgovornijim ponašanjem i uštedom ćemo dokazati da Novosađani vode računa kako o ličnom tako i o interesu zajednice i svojih sugrađana. Voda je izvor života i svima mora biti jednako dostupna – naglašavaju u novosadskom „Vodovodu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO