ISTORIJA SATKANA ZLATNIM NITIMA: Izložba fotografija umetnika filigrana Gorana Ristovića Pokimice u Kraljevu

G. ĆIROVIĆ

06. 06. 2024. u 11:48

Otvaranjem izložbe fotografija „Krune vekova“ poznatog umetnika filigrana Gorana Ristovića Pokimice u galeriji Kulturnog centra „Ribnica“, u Kraljevu je zvanično počeo tradicionalni Festival umetnosti „Maglič“, jedna od najznačajnijih manifestacija ove vrste u regionu.

ИСТОРИЈА САТКАНА ЗЛАТНИМ НИТИМА: Изложба фотографија уметника филиграна Горана Ристовића Покимице у Краљеву

G.Šljivić

Na ovoj izložbi publika je u prilici da pogleda 20 fotografija šest eksponata od velikog značaja za našu istoriju i kulturno nasleđe, poput krune cara Dušana i krune kralja Milutina za vreme čije vladavine je i dostignut zenit u srpskom srednjovekovnom filigranstvu naslonjenom na tradiciju Vizantije i nove uticaje koji su stizali sa zapada.

G.Šljivić

 

- Izložene fotografije prikazuju radove koji su deo stalne postvke Istorijskog muzeja Srbije u sklopu projekta koji je pokrenula direktorka ove ustanove dr Dušica Bojić. U pitanju su srednjovekovne regalije nemanjićkog i prednemanjićkog perioda, rekonstrukcije kruna cara Dušana i kralja Milutina, despota Stefana Lazarevića i despota Đurađa Brankovića, kao i dva ručna žezla cara Dušana i carice Jelene – kaže Goran Ristović, jedan od svetski najpriznatijih savremenih filigranista.

G.Šljivić

Goran Ristović

Prema njegovim rečima, centralni motiv izložbe svakako je i fotografija prestonog krsta koji je, kako ističe, već dobio naziv „krst kralja Milutina“, a nalazi se u manastiru Banjska.

- Na taj način povezujemo Festival „Maglič“ sa kraljem Milutinom zato što je njegov biograf arhiepiskop Danilo, koji je pisao žitije kralja Milutina, upravo stolovao u srednjovekovnom Magliču u Ibarskoj klisuri kod Kraljeva – ističe Ristović čija se filigranska dela nalaze u brojnim pravoslavnim hramovima širom sveta.

G.Šljivić

 

U kratkom predavanju i vodeći publiku kroz izložbu, Ristović je podsetio da je 2019. godine okupljen je tim ljudi koji rade na ovom projektu i bavi se promišljanjem kako će izgledati srednjovekovni predmeti u izradi i to na osnovu fresaka po našim manastirima.

G.Šljivić

 

- A, naš zadatak kao izvođača je da te dvodimenzionalne predmete pretočimo u treću dimenziju, da praktično napravimo upotrebne predmete najpribližnije originalima u vremeni nastanka. Proces podrazumeva konsultacije sa stručnjacima koji su zaduženi za srednjovekovnu istoriju prednemanjićkog i nemanjićkog perioda, a potom se pod njihovim budnim nadzorom pristupa izradi – naglašava filigranista Ristović. - S obzirom da su izrađeni predmeti deo stalne postavke Istorijskog muzeja Srbije koja nije predviđena da bude gostujuća izložba, nadam se da ćemo uspeti da napravimo dogovor sa Narodnim muzejom u Kraljevu da bar deo eksponata naredne godine bude prezentovan i kraljevačkoj publici.

G.Šljivić

 

PROGRAM

FESTIVAL umetnosti „Maglič“ nastavlja se književnim program pod nazivom „Prijatelji pesnici“ u kojem učestvuju Živorad Nedeljković i Toni Perdić, a potom slede i radionice posvećene mališanima. Zavesu će, u subotu, na centralnom gradskom trgu, spustiti „Rok opera“, muzički spektakl u kojem uz dirigenta Fedora Vrtačnika učestvuju mešoviti hor i orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta, Novosadski big bend i solisti Bojana Stamenov, Zoran Šandorov, Matia Zanata i Nikola Mijić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd