RODE SE OPET VRATILE: U selu Taraš kod Zrenjanina, održana deseta jubilarna manifestacija

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

05. 06. 2024. u 21:13

DANI taraških roda”, manifestacija koja je prvi put održana 2015. godine, doživela je deseto, jubilarno izdanje, a uz meštane i brojne goste, predstavnike grada Zrenjanina, otvaranju je prisustvovao i Nemanja Ivanović, vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

РОДЕ СЕ ОПЕТ ВРАТИЛЕ: У селу Тараш код Зрењанина, одржана десета јубиларна манифестација

grad Zrenjanin

- Naredne 2025. godine kada Zrenjanin bude Prestonica kulture Srbije, ovde ćemo obeležiti 10 godina od proglašenja Taraša za Evropsko selo roda - naglasila je Cica Vučković, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, uz napomenu da joj je posebno drago što je u Tarašu puno dece, što je u skladu sa simbolikom koju donose rode.

Inače banatsko selo Taraš je od strane nemačke fondacije EuroNatur 2015. godine proglašeno za Evropsko selo roda i jedno je od petnaest sela u isto toliko evropskih država, koja se mogu podičiti prestižnim priznanjem u oblasti zaštite životne sredine i očuvanja staništa belih roda.

Rode su simbol rađanja i novog života, ali i simbol čiste i zdrave životne sredine i lepote predela u kojima žive, a upravo po tome je poznat Taraš, sa predivnim okruženjem uz reku Tisu, uz činjenicu da je jedno od najstarijih naselja u Banatu, čiji prvi pisani pomeni datiraju još iz 1202. godine.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara Nemanja Ivanović, obraćajući se prisutnima u Tarašu, uz taj podatak, sa zadovoljstvom je konstatovao da ovo selo danas nije staro, jer školu u njemu pohađa 112 dece i jasno ukazao da će Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i ubuduće podržavati ovu lepu manifestaciju, na kojoj su prisutne pozdravile i predsednica Saveta mesne zajednice Taraš, Dragana Žegarac, direktorka osnovne škole Svetozar Marković Toza Elemir - Taraš, Svetlana Subotić i predstavnica Udruženja Taraške rode Aleksandra Marovac Cucić.

PRVOJE STIGAO PRVI

Prve sunčane i tople majske dane, čuvena muška toda Prvoje, iskoristio je priliku i nakon zime u toplijim krajevima, vratio se kući u Taraš, a za njim u pitomo selo na obali Tise, pohitale su i ostale bele lepotice, koje Taraš smatraju svojom kućom.

Bez obzira na gužvu i buku, u Ulici roda, u svojim gnezdima, domaće rode, mirno i dostojanstveno posmatrale su događaje i veliki protok zaintetesovanih.

Manifestacija Dani taraških roda, posvećena je pre svih deci, uz brojne i raznovrsne sadržaje, kao što su etno-vašar, slikarska izložba posvećena Tarašu i rodama, nastup baletskog studija Delfina, folklornih sekcija nekoliko kulturno umetničkih društava i sportska prezentacija karatea.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VILANDER ŠOKIRAO SVET: Nije čudno kada Đoković gubi!