PLANINARI U GORNJAČKOJ KLISURI: Obuka vodiča u biserima prirode

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

04. 06. 2024. u 20:32

U ORGANIZACIJI Planinarskog saveza Srbije, u Gornjačkoj klisuri kod Petrovca na Mlavi uspešno je izvedena obuka 15 vodiča druge kategorije za vođenje na opremljenim penjačkim putevima - Via feratama.

ПЛАНИНАРИ У ГОРЊАЧКОЈ КЛИСУРИ: Обука водича у бисерима природе

foto v mitrić

Obuka je imala nekoliko segmenata, uglavnom je to bio praktičan rad i kandidati su na kraju polagali praktične i pisane testove znanja. Cilj obuke je podizanje standarda bezbednosti u planinarenju.

Načelnik službe vodiča PSS Aleksandar Rašin vodičima poručuje da se bave ovim vidom vođenja planinara jer je sve u praksi, "jer najbolji trening upravo planinarenje i penjanje".

- Takođe i da budu aktivni, ali da se striktno pridržavaju procedura koje su sa razlogom postavljene pred njih i vrlo često se menjaju zbog napredovanja standarda koje PSS pokušava da prilagodi uslovima u našoj zemlji - predočio nam je Rašin, veliki znalac planinarenja. - Via ferata Gornjak je sportska ferata i iz tog razloga je opremljena samo čeličnom sajlom koja je pričvršćena klinovima uz stenu, jer je ideja da se ferata prelazi na sportski način,korišćenjem samo stene za penjanje, dok je čelična sajla tu samo kao element osiguranja u slučaju prokliznuća.

Za prelazak ferate je potrebno, kako kažu, dobra psihofizička pripremljenost, uz upotrebu sertifikovane opreme koju planinari moraju da znaju pravilno da koriste. Iskusni planinari i penjači mogu da sami koriste feratu uz navedena pravila, a ostalima se savetuje da idu sa vodičima.

Prema Dušana Žugića, predsednika PD "Pokreni se" iz Krupnja, obuka je sprovedena na visokom preofesionalnom nivou na kom su bili zastupljeni teorijski i praktični primeri koji doprinose stalnom usavršavanju članova vodičke službe PSS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)