"TODOR MANOJLOVIĆ" URUČEN FRANJI PETRINOVIĆU: Književniku iz novog Sada u Zrenjaninu dodeljena nagrada

B. G.

29. 05. 2024. u 09:25

Franji Petrinoviću, književniku iz Novog Sada, dodeljena je Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda Todor Manojlović za 2023. godinu,  u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. 

ТОДОР МАНОЈЛОВИЋ УРУЧЕН ФРАЊИ ПЕТРИНОВИЋУ:  Књижевнику из новог Сада у Зрењанину додељена награда

grad Zrenjanin

Više od četiri decenije, on je jedna od najsvetlijih tačaka na književnom nebu Novog Sada i savremene srpske proze, a romani "Almaški kružoci lečenih mesečara", "Popravljač ogledala" i "Konačni izveštaj o ravnoteži", kao i zbirke pripovedaka "Trauma" i "Napokon", visoki su književni doprinos savremenoj srpskoj književnosti.

- Ne živimo u svetu konačnih odgovora, već u svetu koji se sastoji od traganja i nadam se da ću uz ovu prestižnu književnu nagradu, dostojno, u stilu Todora Manojlovića, nastaviti svoje traganje, kao što je i on nastavljao i tako živeo i da će to predstavljati moju malu radost, jer u životu pisca uvek je malo radosti - naglasio ke Franja Peteinović, laureat za 2023.godinu.

IME DOBITNIKA NA ROĐENDAN

Ime dobitnika nagrade najčešće se objavljuje 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića.

Inače, ova specifična nagrada, za moderni umetnički senzibilitet, nešto je po čemu se Zrenjanin razlikuje od drugih gradova, a i sam Todor Manojlović bio je ličnost koja se dosta razlikovala od drugih u svom vremenu. Fond Todor Manojlović i nagrada dokazuje da je Zrenjanin puno radio na promovisanju kulture i da će ponosno naredne godine nositi oreol nacionalne prestonice kulture.

Fond “Todor Manojlović” rad je započeo 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, kniževnika iz Zrenjanina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca