LITURGIJA OSAM STARIH PROTA: Nesvakidašnja služba u Sabornoj crkvi u Valjevu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

29. 05. 2024. u 07:46

U HODOČAŠĆU svetinjama i kulturnim znamenitostima valjevskog kraja, grupa vernika iz Jadra i Semberije, u čijem je društvu bila ekipa "Novosti", prisustvovala je liturgiji u Sabornoj crkvi u Valjevu.

ЛИТУРГИЈА ОСАМ СТАРИХ ПРОТА: Несвакидашња служба у Саборној цркви у Ваљеву

foto v mitrić

Prijatno iznenađenje je bilo kada je liturgiju, po blagoslovu episkopa Isihija, služilo osam penzionisanih sveštenika koji su bili na parohijama u Valjevu; sve prota do prote: Mihajilo, Ljuba, Stojadin, Veroljub, Toma, Grozdomir, Miroslav i Živojin. A lepotu službe ukrasio je mladi đakon iz Saborne crkve.

Hram valjevski, po veličini odmah iza hrama Svetoga Save na Vračaru, posvećen Hristovom vaskrsenju započet je gradnjom pre 30 godina u vreme episkopa šabačko-valjevskog Lavrentija. Poznat po neimarskim odlikama episkop Milutin nastavio je da predvodi radove na već ozidanoj svetinji nakon podele eparhije na Šabačku i Valjevsku.

Sadašnji episkop valjevski Isihije koji najčešće služi u ovom hramu, postavio je nastavak uređenja i opremanja ove svetinje kao prioritet u građevinskoj aktivnosti. Impresivno deluje započeti freskopis u samoj bogomolji. Hram je ozidan najviše prilozima vernika iz Valjeva ali i drugih krajeva koji su bliži ovom gradu na Kolubari. Među ktitorima najzapaženiji su braća Vujići koji su u Valjevu sagradili još jednu crkvu zadužbinu kao i dvor vladičanski.

Besedio je tokom službe prota Stojadin Pavlović, predsednik prvog Odbora za gradnju, zahvalivši se episkopu Isihiju na podarenom posebnom blagoslovu i časti da liturgiju služe penzionisani sveštenici. Podsećajući, pored ostalog i na početak gradnje pre 30 godina, izrazio radost što je ovaj crkveni prostor ispunjen narodom koji se u tom danu zajedno mole sa sveštenicima koji su organizovali početak same gradnje, naglašavajući da su se u to vreme između njih najviše angažovali sveštenici Veroljub i Sreten.

Naglasak u svojoj besedi prota Stojadin je usmerio na radost koju ovi penzionisani sveštenici osećaju činjenicom da je hram počeo da funkcioniše, da se u njemu služi, pohvalivši pri tom zajedništvo sadašnjih vrednih mladih sveštenika i naroda koji su doprineli kako reče prota ''da propevaju beton, armatura, kamen i malter''. Prota je poentu u besedi dao pozivom prisutnom narodu da se u ovim teškim vremenima protiv svih nevolja bore ujedinjeni sa Hristom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!