TESNO U VRTIĆU: Roditelji u Zmajevu kod Vrbasa traže proširenje boravka za decu

Zoran Rajić

30. 05. 2024. u 06:45

SAVET roditelja dece iz vrtića "Ciciban" u Zmajevu kod Vrbasa zatražio je od nadležnih u Opštini da se ovaj objekat proširi, jer je postao tesan za mališane čiji se broj poslednjih godina znatno povećao, a taj zahtev je peticijom podržalo čak oko 1.400 od blizu 3.500 meštana, koliko ih ovo selo broji.

ТЕСНО У ВРТИЋУ: Родитељи у Змајеву код Врбаса траже проширење боравка за децу

foto L. Kiš

Zmajevo je jedino od šest naselja u vrbaskoj opštini koje beleži porast nataliteta.

- Vrtić "Ciciban" ima oko 170 upisane dece od jaslenog do predškolskog uzrasta u osam vaspitnih grupa, sedam u celodnevnom i jednu u poludnevnom boravku, i šest radnih soba. Broj dece se udvostručio, a kvadratura objekta je ostala ista. Pregrađena je jedna prostorija "harmonika" vratima kako bi se dobile dve sobe za predškolce, što je još više skučilo prostor i za rad vaspitača i za boravak dece, koja se u pretrpanim grupama često kolektivno razbolevaju od virusa - navodi Marija Milunović, majka troje dece vrtićkog uzrasta.

Na potezu urbanisti

- REALNO stanje je takvo da je dolaznost dece u "Cicibanu", koja nisu u obaveznom predškolskom programu, oko 65 odsto, pa i niža, a "ispod crte" za upis ostaje možda svega petoro dece. Ipak, i pored toga, u Odeljenju za urbanizam Opštinske uprave razmatramo mogućnost da se vrtić u Zmajevu proširi za 50-60 kvadratnih metara - rekao je Nebojša Dešić, direktor Predškolske ustanove "Boško Buha" u Vrbasu, kojoj pripada i vrtić "Ciciban".

Roditelji napominju da su neuslovne i jaslene prostorije, gde moraju da se podižu stolovi kako bi se deca smestila u krevete. Dodaju i da svake godine sve više roditelja dobija odbijenicu za upis dece u vrtić zbog nedostatka slobodnih mesta.

- Dece je u selu puno zato što su se mnogi mladi vratili ovamo, a i doselili sa strane, i tu zasnovali porodice, jer je ovde lepo za život, a do posla u Novom Sadu auto-putem E75 stižu za desetak minuta, ili do Beograda, gde takođe rade, za 40 minuta. Biće još povoljnije, jer će kroz selo proći brza pruga od Beograda do Budimpešte - ističe Miloš Pešić, radnik MZ Zmajevo.

Meštani insistiraju da se nedostatak prostora u "Cicibanu" nadomesti dogradnjom montažnog objekta u dvorištu i zahtevaju da se to uradi do septembra, do polaska novih predškolaca u vrtić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca