KIŠA JE LOZI I BOLEST DONELA: Vinogradarima sa severa Vojvodine vremenske prilike nisu išle naruku

J. LEMAJIĆ

12. 09. 2023. u 17:25

VREMENSKE prilike ove godine nisu išle na ruku vinogradarima na severu Vojvodine, pa su oni morali da znanje i energiju usmere da sačuvaju rod.

КИША ЈЕ ЛОЗИ И БОЛЕСТ ДОНЕЛА: Виноградарима са севера Војводине временске прилике нису ишле наруку

foto:J.L.

Sve to je iziskivalo više truda ali i veća ulaganja u zaštitu od bolesti, pa se procenjuje da će sve to voditi ka većim cenama grožđa, barem u ovom delu Srbije.

Po rečima Dragutina Miljkovića, vinara Subotičko-horgoške peščare, ova godina za grožđe nije bila idealna.

- Koliko je zima bila blaga, toliko je vreme od tada do sada bilo neobično, sa puno vrelih dana i puno dana sa padavinama, koje su bile obilnije nego što smo navikli. Zbog toga je borba sa bolestima bila žešća nego inače, a oni koji su imali vremena, znanja i revnosti, uspeli su da spasu svoje vinograde, a oni koji nisu imaju štetu od pepelnice i plamenjače - objašnjava Miljković. - Slabiji rod kako pokazuju procene, pokazuje da će cene grožđa biti veće. A kada je grožđe skuplje, biće i vino skuplje. Ima vinara koji imaju dobre zalihe, tako da u vinu nećemo oskudevati.

Đerđ Klinocki iz Bajmoka, kaže da je uspeo ove godine da sačuva grožđe, ali da je bilo jako teško.

- Proletos je bilo puno kiše i bolest je napadala rod, ali mi smo ipak uspeli da ga spasimo - kaže Klinocki, koji sa sinovima obrađuje oko dva hektara vinograda. - Mnogo vinara i vinogradara je ostalo bez grožđa zbog bolesti. Dok su mnogi uživali u toplini doma ja sam uveče odlazio u vinograd i štitio ga uz pomoć zaštitara koji me je uputio šta da koristim od sredstava. Bilo je jako teško, ali vredelo je dodatnog truda.

Karolj Urban je poljoprivredni tehničar, bavi se i voćarstvom i ratarstvom i uspeo je da sačuva rod.

- Kada je grožđe u pitanju, ove godine je bilo problema, ali uspeo sam da ga spasim. Zbog vremenskih neprilika, leda i puno kiše bilo je zaista zahtevno i nije lako bilo sačuvati rod. Grožđe sam sačuvao bio tehnikom, koja je jako skupa i nije hemija. Imam sedam vrsta grožđa i ljudi su jako zadovoljni jer je sve slasno - ponosno će Karolj.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

„Večiti derbi“ na velikom platnu: MaxBet i Evroliga predstavili film „Rivalstva“