BICIKLOM DO ČISTIJEG VAZDUHA: Slepi i slabovidi u Subotici dobili tandem bicikla

J. L.

06. 09. 2023. u 16:53

KAKO bi slepim i slabovidim osobama pomogli i povećali njihovu mobilnost, neformalno udruženje „Biciklom do čistijeg vazduha“ iz Subotice svojim sugrađanima poklonilo je dva tandem bicikla, specijalno dizajnirana za slepe i slabovide.

БИЦИКЛОМ ДО ЧИСТИЈЕГ ВАЗДУХА: Слепи и слабовиди у Суботици добили тандем бицикла

foto: J.L.

-Suština ovog projekta je da se omogući slepim i slabovidima da voze bicikl, što na prvi momenat deluje teško, pa skoro i nemoguće, ali evo upravo ove tandem bicikle to omogućavaju, da ta slepa ili slabovida osoba sedi pozadi, a napred sedi osoba koja dobro vidi, pratilac, prijatelj ili član porodice. Ta osoba u suštini upravlja, dok osoba pozadi isto aktivno učestvuje u samom procesu vožnje time što okreće pedale, može da koči i da menja brzine, to su bicikle specijalno dizajnirane za to – pojašnjava Goran Gabrić, u ime neformalne grupe „Biciklom do čistijeg vazduha“.

Tandem bicikle će stajati u dvorištu Udruženja slepih i slabovidih, odakle će svaki od skoro 500 članova moći da ih iznajmi i provoza se.

-Ovo nam puno znači, jer i slepi i slabovidi vole da budu fizički aktivni. Iako još uvek nisam učestvovala u vožnji, nadam se da hoću - kaže Danijela Pejić, koja je zaposlena u Udruženju slepih i slabovidih - Vozićemo se zajedno, volela bih da prva vožnja bude na Palić i da uživamo u njegovim lepotama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PLJUVANJE, PA KAO KAJANJE: Albanski reprezentativac se pere nakon vređanja Srba na EURO 2024