NOVA ZELENA OAZA U CENTRU GRADA: Uskoro počinje kompletna rekonstrukcija Dunavskog parka u Novom Sadu

S. B.

02. 02. 2022. u 16:44

DUNAVSKI park, najstariji park u Novom Sadu, biće u potpunosti rekonstruisan i uskoro će dobiti nove staze, ogradu, rasvetu, klupe, česmu i dečije igralište

НОВА ЗЕЛЕНА ОАЗА У ЦЕНТРУ ГРАДА: Ускоро почиње комплетна реконструкција Дунавског парка у Новом Саду

Foto Zelenilo

Dunavski park, najstariji park u Novom Sadu, biće u potpunosti rekonstruisan i uskoro će dobiti nove staze, ogradu, rasvetu, klupe, česmu i dečije igralište. To potvrđuju u JKP „Gradsko zelenilo“ i ističu da radovi na uređenju, vredni 121.288.833,25 dinara, počinju u prvoj polovini februara godine.

Po rečima Jelene Price, pomoćnika direktora za komercijalne poslove i turizam, biće rekonstruisane sve staze i prilazi koji obuhvataju površinu od 6.209 metara kvadratnih dok će na mestu potojećeg dečijeg igrališta biti izgrađeno novo, veće i savremenije, sa pet novih sprava, kao i nova česma i 250 metara ograde oko tog dela parka.

- Dunavski park, smešten u srcu grada, već 127 godina, na skoro šest hektara, predstavlja zelenu oazu za odmor, relaksaciju i rekreaciju Novosađana. Još od 1895. godine vitalna veza stanovnika centra Novog Sada, ali i ostalih gradskih kvartova s prirodom. Ove godine će biti detaljno rekonstruisani svi sadržaji, kako bi se park još više približio građanima i još bolje odgovorio njihovim potrebama. Park je sastavni deo stare Dunavske ulice i starog dela grada i čini celinu u smislu pešačkih kretanja i odabira materijala i mobilijara. Ukupna površina je približno 5,58 hektara. Projektnu dokumentaciju za park izradio je dr. Ratibor Đorđević 1958. godine, kao izuzetno mesto za tihi odmor i igru dece - kaže Prica.

Kad se završi rekonstrukcija staza, rasvete, klupa, česme, ograde i izgradi novo igralište, Dunavski park će, kako naglašava Miloš Egić, direktor „Gradskog zelenila“, sa svojih 640 stabala biti još lepši i raskošniji.

Zahvaljujući finansijskoj podršci grada, prošle godine u celom Dunavskom parku ugradili smo savremeni zalivni sistem, „kap po kap“ i tako održavanje travnjaka i drveća podgili na viši nivo.Naše stručne službe, uz tesnu saradnju sa Savetom za ozelenjavnje grada i naučnicima sa Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, u održavanju drveća primenjuju najsavremeniju tehnologiju. Pritom, rekonstrukcija Dunavskog parka nije jedino unapređenje parkovskih prostora u Novom Sadu. Uz podršku gradonačelnika Miloša Vučevića i grada očekuje nas značajno sređivanje Fotoškog parka, ali i gradnja tri nove parkovske površine. A uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine, izgradili smo zalivni sistem u Limanskom parku, a očekuju nas i nova ulaganja - kaže Egić.

Posle rekonstrukcije park će imati 180 klupa, biće popravljeno, doterano i ofarbano postojećih 165 i postavljeno 15 novih klupa. Biće postavljeno 56 kanti za otpatke, a svih 35 postojećih kandelabera će se renovirati.

Svi radovi izvode se prema propozicijama Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, a biće završeni na jesen 2022. godine. U "Zelenilu" ističu da će radovi biti izvedeni tako da ne ometaju kretanje građana, a biće obezbeđen i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

PAŽNjA NAJMLAĐIMA

- Prilikom rekonstrukcije parka vodili smo računa o potrebama građana. Budući da je park izdeljen u 13 funkcionalnih celina, i da veliki broj male dece koristi igralište u blizini rukometnog terena, posebnu pažnju poklonili smo potrebama namlađih, pa će umesto postojećeg, dotrajalog igrališta, biti izgrađeno novo, sa pet novih, modernih sprava, kako bi se boravak najmlađih u parku učinio još zabavnijim - kaže Prica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!