PABIRČENJEM SE GREJU I STOKU HRANE: U atarima Sivca na oko 15.500 hektara sakupljaju se plodovi i ekološki ogrev

З. Рајић

04. 11. 2021. u 06:00

JESENjA berba u Sivcu, selu čiji je atar od 15.500 hektara najveći u opštini Kula, donosi vajdu i onima koji nisu vlasnici ili zakupci njiva, jer svoje čardake i šupe pune onim što ostaje iza kombajna.

ПАБИРЧЕЊЕМ СЕ ГРЕЈУ И СТОКУ ХРАНЕ: У атарима Сивца на око 15.500 хектара сакупљају се плодови и еколошки огрев

Foto Z. R.

Mašine su zamenile ručno branje, tako da nezaposleni ljudi više nemaju priliku da kukuruz beru za nadnicu, ali zato mogu da na njivama sakupljaju klipove koje kombajn ne uspeva da zahvati. Na parcelama gde mašine istovremeno beru i krune kukuruz ostaju ogoljeni klipovi (šapurike ili čuke), što ljudi pabirče jer je to ogrev koji vrlo brzo podiže temperaturu u šporetima i pećima na čvrsto gorivo.

- Nakupljeni kukuruz i čuke tovarimo u džakove i dovlačimo kući biciklima ili građevinskim kolicima, a u toku dana "obrćemo" nekoliko tura. Posao nije lak, zato što moramo da zalazimo i do četiri-pet kilometara u atar, ali se isplati, jer obezbedimo dovoljno kukuruza za ishranu živine i sitne stoke u svojim domaćinstvima - kaže domaćica Radmila J., koja pabirči sa svojim nezaposlenim sinom.

S obzirom na skup ogrev na stovarištima, čuke na njivama su spas, jer za dva-tri dana može da se nakupi traktorska prikolica ovog ekološkog goriva, što je količina koju paori, kad kukuruz beru u klipu i krune ga kod kuće, prodaju za 50 evra.

SAGLASNOST VLASNIKA

POŠTO postoji opasnost da oni koji pabirče skrenu i na neobrane parcele, odlukom SO Kula zabranjeno je da se biljni ostaci na njivama sakupljaju bez pisane saglasnosti vlasnika.

- Gazde daju dozvole, jer je bolje da se ostaci pokupe nego da budu zaorani i da se zbog toga tokom zime na njivama množe hrčci i poljski miševi - kaže poljočuvar Miroslav Lazić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Praznično iznenađenje Gorkog Lista