PIROĆANCI OVOG LETA BEZ PROBLEMA: Uprkos nezapamćenoj suši nisu bili bez urednog snabdevanja

V. ĆIRIĆ

06. 09. 2021. u 16:45

NASUPROT žiteljima mnogih mesta po Srbiji, koji su ove godine - zbog nezapamćene suše - kuburili sa vodosnabdevanjem, Piroćanci ni izdaleka nisu imali slične probleme.

ПИРОЋАНЦИ ОВОГ ЛЕТА БЕЗ ПРОБЛЕМА: Упркос незапамћеној суши нису били без уредног снабдевања

INTERVENCIJA Komunalci na terenu, Foto V. Ćirić

Zdrave vode za piće je bilo svakog dana - u gradu i u okolna 23 sela o kojima brine JKP "Vodovod i kanalizacija" - pa su izostale restrikcije, a ostali su samo apeli da se voda troši racionalno, iz ekonomskih razloga, odnosno zbog računa!

Vode je bilo i na desetak javnih česmi u gradu, kao i u fontanama po centru Pirota.

- Nijednog dana nismo imali probleme u vodosnabdevanju, izuzimajući povremene kvarove koji su uobičajena stvar i brzo su otklanjani. Koristimo izvorišta Krupac i Kavak, koja nam daju oko 180 do 200 sasvim dovoljnih litara u sekundi, dok su Gradište i Sarlah u rezervi i sa njih možemo da dobijemo još 100 litara - kaže Zoran Nikolić, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" koje je tokom minulih godina mnogo investiralo u postrojenja u selu Berilovac, koja sprečavaju povremena zamućenja sa krupačkog izborišta, karakteristična za proleće i jesen.

Zoran Nikolić, Foto V. Ćirić

Sitnijih problema je, saznajemo, nekoliko dana bilo u već pomenutom Krupcu i Velikom Selu, gde je izostajao propisani pritisak u instalacijama, ali je i to brzo prevaziđeno novim tehničkim rešenjima. Kažu, to se najnepovoljnije odrazilo na domaćinstva u kojima nisu mogle da rade pojilice za stoku...

Pirot je, inače, grad koji je potpuno "pokriven" sistemom vodovoda, a na sigurno snabdevanje mogu da računaju i žitelji 23 "živa" sela u okolini. Brigu o vodosnabdevanju je godinama preuzimalo već pominjano lokalno javno-komunalno preduzeće, pa više od 90 odsto stanovništva u selima nema problema sa vodosnabdevanjem. Među poslednjim naseljima koja su ušla u sistem JKP "Vodovod i kanalizacija" su Staničenje i, nešto ranije, Sopot.

- Mnogi seoski vodovodi koje smo preuzeli su zatečeni u katastrofalnom stanju. Vode je bilo na izvorištima, ali nisu valjale kaptaže, instalacije i ventili, pa su gubici na mreži bili ogromni. Zato smo u sanaciju uložili značajna sredstva, pa sada svim meštanima garantujemo uredno snabdevanje - ističe Nikolić i dodaje da je ovakva situacija, pored ostalog, posledica i odlične naplate računa.

RADI Česma kraljice Natalije, Foto V. Ćirić

Već godinama, saznajemo, to iznosi zavidnih 98 odsto, što je verovatno najveći procenat naplate u Srbiji. Za razliku od lane, kada je - zbog pandemije, jer mnoga preduzeća nisu radila - bila smanjena potrošnja industrijske vode, ove sezone sličnih problema nije bilo, jer je kompletna pirotska privreda bila u pogonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ DOBIO VELIKO POJAČANJE: Denver Nagets doveo hrvatskog reprezentativca