KAD ZAMIRIŠU FANCI I TARANA: U Bajmoku održan Festival bunjevačkih ila
"AL se nekad dobro jelo baš..."
Ako bi neki stihovi trebalo da opišu Festival bunjevačkih ila u Bajmoku onda bi to bio evergrin Đorđa Balaševića. Baš kao u pesmi, spemile su vredne domaćine taranu, fanke, paprikaš, nasuvo sa makom, medenjake i druge đakonije i još jednom pokazale zbog čega je ovaj festival Subotičanima jedan od najomiljenijih.
Festival bunjevačkih ila, 16.po redu, održava se u okviru Festivala bunjevačke kulture, koji organizuje Bunjevački kulturni centar iz Bajmoka. Ove godine okupio je oko 30 izlagača, među kojima su pripadnici četiri nacionalne zajednice, te tako daje pravu sliku onoga što Subotica ustvari jeste. Među učesnicima je bilo i dece, što pokazuje da tradicija neće biti zaboravljena.
Posetioce Festivala bunjevačkih ila pozdravio je gradonačelnik Stevan Bakić, ističući da je Festival bunjevačke kulture postao prepoznatljiv kako u etnološkom i identitetskom smislu, tako i u turističkom.
- Kuhinja je uvek bila mala radionica kulture i tako su svi učesnici ove manifestacije čuvari i promoteri svoje nacionalne kulture i identiteta. Organizatori manifestacije, Bunjevački kulturni centar Bajmok, pored izloženih kulinarskih proizvoda organizovali svedočanstva o mnogim znamenitim ličnostima koji su mnogo uradili za bunjevački narod i kulturu - poručio je Bakić.
- Grad je ove godine doneo jednu jako važnu odluku, upravo da trud velikog broja pripadnika bunjevačkog naroda ne bi ostao uzaludan, o uvođenju bunjevačkog jezika kao službeni na teritoriji Grada Subotice. Ponosan sam na to.
Učesnici iz Subotice i Sombora pokazali su kako je nekada izgledala nedelja jedne domaćinske kuće, šta se koji dan jelo i kako se pravilo.
- Meso nije svaki dan bilo na stolu. To je bio luksuz. Ali zato je tu bila tarana, nasuvo i grah da to nadomesti jer niko nije smeo da bude gladan – kažu Ksenija Vuković i Zlata Pavković iz SOmbora. - Sredom se kuvao grah, četvrtkom je pileći paprikaš, petko nasuvo, nedeljom je bila obavezna žuta supa, meso i sos. Domaćice su se dovijale kako su znale, pravile od ničega svašta, zato sada imamo toliko puno jela.
Najpopularniji bunjevački specijalitet je svakako tarana sa divenicom, koja se spremala onako kako su to činile naše bake.
- Tajna je u domaćem testu, domaćoj tarani, to savremene domaćice ne znaju i ne vole da prave. I nema da se žuri, sve mora natenane da se krčka i luk i krompir – otkriva nam Giza Dulić.
Preporučujemo
UPOZORENjE ZA PČELARE- ZAŠTITITE KOŠNICE: Od sutra prskanje komaraca u Subotici
25. 08. 2021. u 17:19
PLES I IGRA ANSAMBALA IZ VOJVODINE I MAĐARSKE: Svečano otvoren 20. „Interetno“ festival
23. 08. 2021. u 19:25
ALARMANTNO! "PRIPREMITE ZALIHE ZA 72 SATA": Evropa pred katastrofom, a ove zemlje u opasnosti
U IZVEŠTAJU o civilnoj i vojnoj spremnosti Evrope, koji je objavljen u sredu, navodi se kako bi stanovnici Evropske unije trebalo da prikupe zalihe neophodnih potrepština u slučaju izbijanja rata ili neke druge velike opasnosti, piše "Njuzvik".
04. 11. 2024. u 16:15
PUTINU U POMOĆ STIŽE NAJELITNIJA VOJSKA: Šta je "Olujni korpus", jedna od najmoćnijih specijalnih jedinica na svetu
SEVERNOKOREJSKA pojačanja dolaze usred naznaka da se Rusija bori s popunjavanjem svojih snaga.
30. 10. 2024. u 12:37
KRILI LjUBAV: Bane Mojićević PRIZNAO za vezu sa Milenom Ćeranić
PEVAČ Bane Mojićević iznenadio priznanjem.
04. 11. 2024. u 13:02
Komentari (0)