ĐOKOVIĆ NASTAVLJA POHOD KA TITULI: Novak sporo počeo, pa preokretom došao do osmine finala Vimbldona (FOTO)

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

06. 07. 2024. u 22:36

NOVAK Đoković plasirao se u osminu finala Vimbldona, pošto je posle preokreta i velike borbe pobedio Alekseja Popirina sa 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3).

ЂОКОВИЋ НАСТАВЉА ПОХОД КА ТИТУЛИ: Новак споро почео, па преокретом дошао до осмине финала Вимблдона (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

Počeo je srpski as ovaj meč tako što je u prva tri gema izgubio samo jedan poen na svoj servis. Imao je u šestom gemu polupriliku da napravi brejk, a onda je u narednom rival uspeo da mu oduzme servis. Stečenu prednost je momak iz Sindeja sačuvao do kraja prvog seta.

Nije se drugi na planeti podigao nakon gubitka seta. Popirin je bio taj koji je imao brejk loptu u trećem gemu, no nije uspeo da je iskoristi. Od tog trenutka Nole stavlja nogu na papučicu, dodaje gas i oduzima servis rivalu.

Totalno drugačiji je bio na terenu Đoković od tog momenta, konstantno je pristiskao servis Australijanca, svoje servis gemove lako je dobijao i ubrzo je došao do izjednačenja.

Treći set počeo je idealno za Srbina - brejkom. Novak je potom bez problema dobijao gemove na svoj servis, zadržao je početnu prednost i došao do prokreta. Koliko je u ovom delu susreta bio dominantan pokazuje podatak da na prvi servis nije izgubio poen - 15/15.

U četvrtom segmentu vođena je najveća borba. Brejka nije bilo, a moglo je da ga bude. Nole je u 12. gemu vodio sa 0:40, ali nije iskoristio tri prilike i taj-brejk je odlučio ovaj deo susreta.

Bolji je u njemu bio je srpski as koji je rivalu prepustio tri poena i potpuno zasluženo se našao u osmini finla posle tri sata i osam minuta borbe.

Vredi pomenuti da je Nole na ovom meču ušao u istoriju ovog tunira. Postao je tek četvrti igrač koji je na trećem grend slemu u godini odservirao 1000 i više asova.

Takođe, ovo mu je bila 95. pobeda na turniru i ispred njega je samo Rodžer Federer koji je na ovom mestu trijumfovao 105 puta.

Sedmostruki šampion Vimbldona će u narednoj rundi igrati protiv Holgera Runea.

Četvrti set: Đoković - Popirin 4:6, 6:3, 6:4, 7:6(3)

7:6 - Kraj! Novak Đoković plasirao se u osminu finala Vimbldona. Taj-brejk je dobio sa 7:3.

6:6 - Igraće se taj-brejk u četvrtom setu. Ovo je jedini deo meča u kome su teniseri sačuvali svaki svoj servis.

5:6 - Kakva šteta! Đoković nije iskoristio tri brejk lopte i sada će morati da servira da izbori taj-brejk. Australijanac je to već uradio.

5:5 - Dva asa, volej, servis viner. Tim udarcima je Novak uspeo da dođe do još jednog gema.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

4:5 - Ne posustaje Popirin kada servira, dobio je još jedan gem i Srbin će u narednom servirati da ostane u četvrtom setu.

4:4 - Bilo je malo problema za Novaka, pošto je rezultat bio 30:30. Ipak, servis je priskočio u pomoć i gem je osvojen.

3:4 - Još jednom bez izgubljenog poena Australijanac dobija gem. Servis ga fenomenalno služi u četvrtom seut. Đoković ne uspeva da dođe do prilike da mu oduzme servis.

3:3 - Osvojio je Aleksej prvi poen u ovom gemu. Ipak, uspeo je Srbin da preokrene situaciju i oper poravna rezultat u četvrtom delu susreta.

3:2 - Ponovo Popirin odlično servira i ne ostavlja nikakvu šansu rivalu da proba da napravi brejk.

2:2 - Neverovatno koliko sigurno Đoković izgleda kada servira. Tako je praktično od početka drugog seta.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

1:2 - Još uvek momak iz Sidneja nije promašio nijedan prvi servis u trećem setu (11/11) i lako je dobio još jedan gem.

1:1 - Fantastično Nole igra kada servira. Prelepim volejom je završio gem u kojem opet protivnik nije osvojio nijedan poen.

0:1 - Dobija uvodni gem u četvrtom setu Popirin. Imao je Novak 15:30, ali nije uspeo to da iskoristi i napravi brejk.

Treći set: Đoković - Popirin 4:6, 6:3, 6:4

6:4 - Pravi preokret Novak Đoković i sada ga jedan set deli od plasmana u osminu finala Vimbldona.

5:4 - Glasno je 47. na ATP listi proslavio dobitak gem koji mu daje kakvu-takvu nadu da može da produži treći set.

5:3 - Srbin je 12. asom došao do 5:3 i sada mu još jedan gem nedostaje da preokrene rezultat.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

4:3 - Uspeva još jedan gem da dobije Popirin. Bilo je 30:30, ali Australijanac je uspeo da pronađe način da i dalje ostane u setu.

4:2 - Sa dva asa Novak završava šesti gem i održava vođstvo koje je stekao na samom početka ovog dela susreta.

3:2 - Ne predaju se Aleksej, no on i dalje ime gem zaostatka i Đoković ukoliko bude držao svoj servis ovaj set će ubrzo biti gotov.

3:1 - Kratko traju gemovi kada servira srpski teniser. Odigrao je perfektan gem koji je ekspresno gotovo. Ovo mu je bio četvrti vezani gem u kom je servirao a da rival nije osvojio nijedan poen.

2:1 - Upisao se na semaforu Popirin u trećem delu meča. Servisi su pomoglo momku iz Sidneja da se to dogodi.

2:0 - Prednost je potvrđena! Još jedan gem je bez izgubljenog poena na svoj servis dobio čovek koji je u karijeri osvojio 98 titula.

1:0 - BREJK ĐOKOVIĆ! Idealno je počeo treći set. Novak je odmah rivalu oduzeo servis iskoristivši treću brejk priliku.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

Drugi set: Đoković - Popirin 4:6, 6:3

6:3 - Sjajno! Đoković je podigao nivo igre i uspeo je da dođe do izjednačenja. Ovo je bio drugi vezani gem u kojem Srbin protivniku nije prepustio nijedan poen.

5:3 - Izvukao se Popirin i smanjio je prednost rivala. Ipak, Nole će u narednom gemu imati priliku da svojim servisom okonča ovaj deo susreta.

5:2 - Na gem od izjednačenja je srpski teniser. Dobio je još jedan gem bez izgubljenog poena i na dobrom je putu da izbori treći set.

4:2 - Dobio je gem Popirin, ali se opet sučio sa brejk prilikom za rivala. Ipak, ovaj gem nije obeležio tenis već fudbal. Svi na tribinama su počeli da aplaudiraju kad su čuli vest da se Engleska plasirala u polufinale Evropskog prvenstva.

4:1 - Bilo je problema, imao je Popirin 0:30, no Srbin je uspeo da se izvuče iz te situacije i materijalizovao je ono što je uradio u prethodnom gemu.

3:1 - BREJK ĐOKOVIĆ! Ovo se čekalo. Konačno je Novak napravio brejk. Iskoristio je to što je rivalu stao servis, odigrao dobar gem i došao do vođstva. Ipak, moraće da potvrdi stečenu prednost.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

2:1 - Prvi je Australijanac došao do prilike za brejk, ali servis je priskočio u pomoć (dva asa i servis viner) drugom na planeti koji ipak nije izgubio servis na početku drugog segmenta.

1:1 - Istom merom odgovorio je Popirin. Srbin je koliko toliko počeo da čite servise rivala, ali poene gubi u razmenama.

1:0 - Odlično je Đoković počeo drugi set. Dobio je veoma lako prvi gem u kojem je upisao dva asa. Nole mora da pritisne servis rivala ukoliko želi da se što pre u potpunosti vrati u ovaj duel.

Teniseri se zagrevaju pošto je meč prekinut zbog navlačenja krova, pošto kiša ponovo kreće na pravi probleme u Londonu.

Prvi set: Đoković - Popirin 4:6

4:6 - Uspeo je Popirin da dobije prvi set i to tako što je asom iz drugog servisa okončao gem. Nije Nole igrao onako kako ume, što je rival iskoristio i došao do vođstva.

4:5 - Lako Đoković dobija gem, ali Popirin će u narednom servirati da dođe do početne prednosti na ovom meču.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

3:5 - Potvrdio je brejk momak iz Sidneja. On je u seriji od sedam vezanih poena i tri gema i veoma je blizu osvajanja prvog seta.

3:4 - BREJK POPIRIN! Ovo niko nije očekivao. Australijanac je taj koji prvi oduzima servis rivalu. Novak je najpre bekhend izbacio u aut, a potom je Aleksej pročitao gde će Srbin odigrati drajv volej i poslao loptu pored njega.

Aleksej Popirin/FOTO: Tanjug/AP

3:3 - Propustio je Đoković polupriliku da napravi brejk. Igrao se na razliku, ipak u ključnim trenucima proradio je servis 47. na ATP listi i to mu je donelo novo izjednačenje.

3:2 - Izgubio je Nole prvi poen na servis, ali to mu nije zadalo nikakav problem. Početak meča je veoma izjednačen, no sedmostruki šampion Vimbldona lakše dobija gemove kad servira što pokazuje i broj izgubljenih poena, kao i to da je pet gemova trajalo samo 16 minuta.

Novak Đoković/FOTO: Tanjug/AP

2:2 - Kratko traju gemovi. Australijanac je još jednom pokazao koliko kvalitetan servis ima. U ovom gemu je upisao dva asa. Za sad serveri nemaju nikakvih problema.

2:1 - Još uvek nije zašlo sunce u Londonu i ono može da pravi velike probleme prilikom servisa. Ipak, kod Srbina to nije bio slučaj koji je i drugi gem dobio sa nulom. Tako da drugi reket planete ima 8:0 kad servira.

1:1 - Izjednačio je Popirin, ali Nole je prvi koji je osvojio poene na servis protivnika. Dobrim drop šotom Australijanac je okončao gem.

1:0 - Odličan početak meča za srpskog tenisera. Dobio je uvodni gem u kojem je servirao tako što rivalu nije prepustio nijedan poen.

19.07 - Novak Đoković uskoro će se naći na terenu, pošto je Elina Svitolina pobedila Ons Žaber sa 6:1, 7:6(4).

Uoči meča:

Trenutno drugi igrač planete je prvu prepreku u vidu Vita Koprive preskočio veoma lako. U drugoj rundi je bilo malo problema protiv Džejkoba Firnlija.

Popirin je imao dosta više poteškoća u dosadašnjem toku turnira, ali uspeo je da dođe do šesnaestine finala. On je savladao Tijaga Monteira sa 3:1, a potom odigrao pet setova protiv Tomasa Martina Ečeverija.

Novaku i Alekseju će ovo biti treći međusobni okršaj, Srbin vodi sa 2:0, s tim što je ove godine na Australijan openu 47. na ATP listi uspeo da namuči Đokovića koji je trijumfovao sa 6:3, 4:6, 7:6(4), 6:3.

Podsetimo, pobednik ovog meča u osmini finala odmeriće snage sa boljim iz duela Holger Rune - Kventin Hejlis.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - Pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI, GLEDAŠ LI? Dok se Srbija muči sa realizacijom, Joveljić rešeta u Americi (VIDEO)