ODBROJAVANJE - JOŠ 21 DAN DO OLIMPIJSKIH IGARA: Štukelj Kraljevini SHS doneo zlata

Francuzi imaju izreku: "Nikad dva bez tri". Što se dogodi dvaput, moraće, po principu logike brojeva, verovatno da se desi i treći put.

ОДБРОЈАВАЊЕ - ЈОШ 21 ДАН ДО ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА: Штукељ Краљевини СХС донео злата

Foto: Goran Čvorović

Tako je to i sa Olimpijskim igrama. Prve su u Gradu svetlosti organizovane 1900. godine, a druge već 1924, na insistiranje Pjera de Kubertena, koji je želeo da se na tim sedmim po redu Igrama u moderno doba Pariz pokaže kao bolji organizator, imajući u vidu "dečje bolesti" prilikom prve smotre, iako su se tome protivili članovi MOK. Prevladala je, ipak, Kubertenova.

Tom prilikom arhitekta Luj For Dižarik projektovao je moderni stadion u Kolombu, na zapadnoj periferiji, za 40 hiljada gledalaca, sa toplom vodom, električnim osvetljenjem i grejanjem u svlačionicama. Na tim igrama na programu je bilo 17 sportova, sa 23 discipline.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Učestvovalo je 3.089 sportista, od kojih 2.954 muškaraca i 135 žena. Učestvovali su sportisti iz 44 nacije. Među njima i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Tokom tih igara, jugoslovenski takmičari osvojili su dve medalje, obe zlatne, koje su pripale gimnastičaru Leonu Štukelju. Tadašnju zajedničku državu predstavljalo je 42 sportista u 8 sportova i umetničkim takmičenjima. Uz sport, povodom OI u Parizu bila su priređena i artistička nadmetanja u literaturi, arhitekturi i vajarstvu.

Tik uz stadion u Kolombu bilo je izgrađeno i prvo Olimpijsko selo, sa šezdesetak drvenih baraka. Svaka soba je imala po tri kreveta, lavabo, tuš i struju. U selu su bili i pošta, frizer, kiosk za novine, servis za hemijsko čišćenje, prostorija za molitve, služba za čuvanje stvari i restoran.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Tačno sto godina kasnije, za ove Igre, izgrađeno je tridesetak solitera u Sent Uanu i Sen Deniju, koji mogu da prime 14.500 ljudi. Ovaj novi grad imaće, posle OI, šest hiljada stanovnika i isto toliko službenika.

Foto: Goran Čvorović

Olimpijsko selo 2024.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!