KAKVA UTAKMICA U PODGORICI: Zvezda pobedila Budućnost, ali strepi zbog povrede važnog igrača

Часлав Вуковић
Časlav Vuković

21. 10. 2024. u 21:37

KOŠARKAŠI Crvene zvezde uspeli su da pobede Budućnost u "Morači" u jendoj neverovatnoj utakmici sa 73:75 (17:16, 20:17, 21:19, 15:23) i tako im naneli prvi poraz ove sezone u ABA ligi.

КАКВА УТАКМИЦА У ПОДГОРИЦИ: Звезда победила Будућност, али стрепи због повреде важног играча

FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

Svega je bilo u glavnom gradu Crne Gore, ali svakako da je za crveno-bele najgore to što se povredio Džoel Bolomboj. On je proklizao prilikom jednog napada Budućnosti i odmah se uhvatio za koleno. Stepen povrede nije poznat, no u svlačionicu je otišao uz pomoć klupskih doktora.

Nije potrebno govoriti koliko sjajni centar znači Zvezdi. Ove sezone je jedan od najboljih igrača i njegovo dugačko odsustvo bi svakako bio veliki problem.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

Podgoričani su odigrali bolje prvo poluvremene i na pauzu su otišli sa četiri razlike - 37:33. Glavna prevaga bio je šut za tri poena i skok - 5/12 Budućnost, 3/15 Zvezda. Što se uhvaćenih lopti tiče, odnos je bio 22:16.

Imao je tim Andreja Žakelja u dva navrata i +10, ali su gosti dobro finiširali drugu četvrtinu i uspeli su da smanje zaostatak.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

Videlo se da energija kod aktuelnog šampiona nije bila na nivou iz prethodnih utakmica. Razlog je možda taj što je ekipa igrala prvo duplo kolo u Evroligi protiv Fenerbahčea u Istanbulu i Barselone u Beogradu.

Bolje je gostujući tim ušao u drugo poluvreme, uspeo je u jednom momentu i da preokrene rezultat - 39:40. Ipak, vrlo brzo je domaćin pronašao dobar ritam i vratio je prednost na svoju stranu, pa se u poslednji kvartal ušlo sa 58:52 za Budućnost.

A onda je na red došla četvrta četvrtina. Zvezda je zategla odbranu, u napadu je Nedović odlučio da igra simultanku sa rivalom, računajući i treći period pogodio je pet trojki. No, nakon njegovog petog pogotka van linije 6,75 usledio je prekid. Navijači domaćeg tima su vređali gostujuće igrače i dok se nisu stekli uslovi za igru utakmica je bila prekinuta pri vođstvu crveno-belih 65:68.

Kad se meč nastavio Zvezda ništa nije mogla da pogodi, samo je Uroš Plavšić realizovao jedno od dva bacanja, dok je za domaće sve poene postigao Mekinli Rajt. Ipak, u finišu je lopta išla za Nedovića koji se nije ohladio zbog prekida i nastavio je tamo gde je stao u šutu za tri.

Finiš je poprimio obris drame. Teodosić je na iskustvo izvukao faul od Rašida Sulejmona na 21 sekundu pre kraja. Pogodio je oba slobodna bacanja. Rajt je sa razlogom želeo da bude heroj, krenuo je na prodor, ali nije bio precizan. Trijumf gostiju potvrdio je poenima sa linije penala Rokas Gedraitis.

Najefikasniji kod pobednika bio je Nemanja Nedović sa 24 poena, pratio ga je Kodi Miler Mekintajer sa 13. Na drugoj strani najbolji je bio Mekinli Rajt sa 20, dok je Flečer Megi brojao do 12.

Budućnost sad ima učinak 4-1, Crvena zvezda je na 3-2.

Budućnost - Crvena zvezda 73:75 (17:16, 20:17, 21:19, 15:23)

Dvorana: "Morača". Gledalaca: 4.210. Sudije: Saša Pukl (Slovenija), Josip Radojković (Hrvatska), Denis Hadžić (BiH).

Budućnost: Sulejmon 5, Ilić 2, Slavković 3, Tanasković 8, Ferel 5, Jovanović 3, Drežnjak, Omić 9, Rajt 20, Azubuike, Kamenjaš 6.

Crvena zvezda: Miler Mekintajer 13, Kenan 6, Teodosić 6, Mitrović, Lazić, Kalinić 5, Bolomboj 8, Daum 3, Gedraitis 7, Plavšić 3, Nedović 24, Jago.

 

Četvrta četvrtina: Budućnost - Crvena zvezda 73:75

40' - Rajt je želeo da bude heroj, ali nije pogodio posle prodora. Potom je lopta došla do Gedraitisa koga je nesportski faulirao Ferel. Polovičan je bio Litvanac.

40' - Sulejmon je na 21 sekundu pre kraja utakmice faulirao Teodosića bez lopte. Oba puta je precizan bio iskusni plejmejker. Tajm-aut je zatražio Žakelj.

40' - Nije se ohladio Nedović i opet je pogodio za tri. Ipak, na drugoj strani opet Rajt poentira sa poludistance.

39' - Napao je Rajt Teodosića i uspeo je da poentira. On jedini pogađa za domaće. Tajm-aut je zatražio Sferopulos.

38' - Prvi poeni za goste od kad se nastavio meč. Uroš Plavšić je uspeo da realizuje jedno slobodno bacanje.

37' - Opet Rajt sam sebi kreira šut i opet pogađa. Zvezda još uvek nije poentirala od kad se nastavila utakmica!

36' - Još jednom su gosti dobro iskreirali napad, no sad Gedraitis nije pogodio šut van linije 6,75. Igrači Zvezde su napravili drugi nesportski faul na Omiću. Za razliku od prvog puta sad je oba promašio. Lako je probio Rajt i uspeo da dođe do poena.

35' - Budućnost prvi napad nije realizovala nakon nastavka meča. Dobar napad odigrali su Beograđani, ali Kalinić je promašio otvorenu trojku.

35' - Utakmica je opet prekinuta. Zvezdini igrači su otišli u svlačionicu i čeka se odluka sudija. Trebalo bi da se isprazni deo hale. Igrači Zvezde su se vratili na teren i meč će biti nastavljen posle zagrevanja.

35' - U neverovatanom ritmu je Nedović. Petu put je bio precizan van linije 6,75. Tajm-aut je zatražio Žakelj.

FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

34' - Polovičan sa linije penala bio je Omić. Ipak, poentirao je u nastavku napada. Odličan napad Zvezde i trojka Gedraitisa.

33' - Zvezda je izjednačila nakon poena Miler Mekintajera sa linije penala. Nedović je potom napravio jak faul nad Omićem. Meč je opet prekinut, ali sad zbog uvreda upućenih beku crveno-belih.

32' - Neverovatan je Nedović. Još jedan šut van linije 6,75 je uspeo da pogodi, a šut je bio veoma težak.

31' - Treća trojka Nedovića. On je u ovim trenucima glavna napadačka opcija u gostujućem timu.

Treća četvrtina: Budućnost - Crvena zvezda 58:52

30' - Kakav finiš treće deonice. Mekinli Rajt je uz zvuk sirene pogodio trojku i domaćin sa +6 ide u poslednji kvartal.

29' - Rajt je promašio poludistancu, ali je pokupio loptu i poentirao. Na drugoj strani Nedović pogađa još jednu trojku.

FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

27' - Posle duže pauze se meč nastavio, a Nedović je pogodio trojku. Tanasković je sjajan na ofanzivnom skoku i uspeo je nakon faula koji je dobio da pogodi bacanja.

27' - Ovo gostima nikako nije trebalo. Proklizao je Džoel Bolomboj i odmah se uhvatio za koleno. Slike iz "Morače" nikako nisu dobre, pošto je iz pomoć saigrača iznet sa parketa, a potom je otišao u svlačionicu.

26' - Nije Budućnost posle nešto duže pauze zbog gledanja snimka iskoristila napad. Potom je prikom borbe za loptu fauliran Kalinić. Ipak, oba bacanja je promašio.

25' - Sjajno dodavanje Rajta i poeni Kamenjaša. Domaćin je u seriji od 7:0 i to želi da spreči Sferopulos, pa je zatražio tajm-aut. Iznudio je Miler Mekintajer dva bacanja nakon faula Rajta. Oba puta je plejmejker crveno-belih bio precizan.

24' - Ukrao je Megi loptu Kenanu, a onda je Slavković poentirao u kontri. Lepo je izašao iz bloka i pogodio trojku Megi.

23' - Precizan je sa poludistance Bolomboj. Konačno trojku pogađa Kenan, prvu iz četvrtog pokušaja. Zvezda je vratila vođstvo i samim tim naterala Žakelja da pozove tajm-aut.

22' - Kalinić je oba puta bio precizan sa linije penala. Nakon toga su obe ekipe prokockale po jedan posed.

21' - Drugo poluvreme počinje poenaima Kamenjaša. Gosti prvi napad nisu iskoristili. Najpre je Kenan promašio trojku, a potom u nastavku akcije loptu izgubio Daum.

Druga četvrtina: Budućnost - Crvena zvezda 37:33

20' - Završeno je prvo poluvreme u "Morači". Budućnost je tokom većeg dela prvog poluvremena bila u prednosti koja nakon 20 minuta iznosi četiri razlike - 37:33.

20' - Mađioničar je Teodosić. Na neverovatan način je proigrao Miler Mekintajera kome posle takvog dodavanja nije bilo teško da poentira.

20' - Sjajna akcija Miler Mekintajera i Bolomboja. Odigrali su alej-up koji je sjajnim zakucavanjem završio centar crveno-belih. Sada je Žakelj zatražio tajm-aut.

19' - Umakao je Kenan Sulejmonu i naterago da ga faulira. Da stvar za domaće bude još gore, Amerikanac je poentirao za dva, a potom je dao bacanje.

FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

18' - Megi je iznudio faul pri šutu za tri poena i bio je precizan sva tri puta. Vrlo brzo domaćin opet ide na +10 nakon poena Tanaskovića.

17' - Trojku postiže Teodosić. Drugi šut van linije 6,75 nije pogodio iskusni plejmejker, a nisu ni Megi i Kenan.

16' - Upisuje se i Rašid Sulejmon u strelce. I on je pogodio trojku i posle prve dvocifrene prednosti na utakmici Janis Sferopulos je morao da zatraži još jedan tajm-aut. Dobru poziciju ostvario je Bolomboj i nije mu bilo teško da poentira.

15' - Konačno dobar napad gostiju. Jago je uposlio Kalinića koji je uspeo da poentira pod košem protivnika. Verovatno se crveno-beli ovom nisu nadali nakon odlične predstave protiv Barselone.

14' - Zvezda je na samo dva postignuta poena u drugoj četvrtini posle tri i po minuta igre. Megi na drugoj strani opet pogađa van linije 6,75.

12' - Dobra kontra gostiju i laki poeni Nedovića. Odmah je tajm-aut zatražio Andrej Žakelj. Treću šut Megija za tri poena je bio precizan. Onda i Omić pogađa poludistancu za najveću prednost na meču - 24:18. Sad minutom odmora reaguje Janis Sferopulos.

11' - Drugi kvartal je počeo poenima Rajta. Zvezda kao i na startu prvog perioda promašuje prva dva šuta.

Prva četvrtina: Budućnost - Crvena zvezda 17:16

10' - Prva četvrtina je okončana zakucavanjem Alekse Ilića. Nakon slabog napadčkog poena na obe strane, ekipe su u finišu popravile igru u tom segmentu.

9' - Trojka na trojku. Najpre je pogodio Rajt, a potom i Gedraitisa. Zvezda ima dosta problema sa skokom, pa Budućnost često ima druge, pa i treće napade.

8' - Kao brzi voz je prošao do koša rivala Miler Mekintajer i lako poentirao. Na drugoj strani Jovanović je bio precizan van linije 6,75.

6' - Iskreirao je sebi poziciju Miler Mekintajer i uspeo je da poentira. Podgoričani poentiraju preko Kamenjaša i to tek iz trećeg pokušaja nakon što je popravio promašaje Tanaskovića i Slavkovića.

5' - Ne ide napad gostima na početku utakmice. Nekoliko nerezonskih poteza na obe strane. Dobro će doći odmor igračima zbog televizijskog tajm-auta.

4' - Evo prvih poena za crveno-bele iz igre. Precizan van linije 6,75 bio je krilni centar Majk Daum. Dobar napad Budućnosti i laki poeni Tanaskovića.

FOTO: KK Budućnost/Filip Roganović/ABA liga

3'- Gosti su do prvog poena došli sa linije penala, a polovičan je bio Nikola Kalinić. I jedni i drugi na startu meča ne blistaju u napadu.

2' - Prve poene na utakmici postigao je Jogi Ferel. Gosti ni treći napadi nisu realizovali. Imaju na početku utakmice probleme da dođu do koša.

1' - Prvi napad na utakmici imala je Zvezda, ali Miler Mekintajer nije pogodio šut sa poludistance. Ni Budućnost nije uspela da poentira.

Budućnost ovaj meč počinje u petorci: Jogi Ferel, Rašid Sulejman, Andrija Slavković, Nikola Tanasković i Kenan Kamenjaš. Crvena zvezda susret kreće u sastavu: Kod Miler Mekintajer, Ajzea Kenan, Nikola Kalinić, Majk Daum, Džoel Bolomboj.

Uoči meča:

Izabranici Janisa Sferopulosa nisu otvorili sezonu u regionalnom nadmetanju onako kako su želeli, pošto su u prva četiri kola izgubili dve utakmice.

Za razliku od aktuelnog šampiona, Podgoričani imaju maksimalan učinak 4-0 i za sad su uz Partizan jedina neporažena ekipa u ligi.

Nema sumnje da je za tim Andreja Žakelja ovo najveći izazov u dosadašnjem toku sezone, pošto su do sad u ABA ligi pobedili Mornar, Split, Igokeu i Zadar.

Što se cvrveno-belih tiče oni ovu utakmicu igraju posle poraza od Barselone u Evroligi. U tom susretu potrošnja je bila velika, jer je rešen nakon produžetka.

Budućnost je prošle sezone ubedljivo trijumfovala u "Morači" (84:62), dok je u Beogradu bilo 95:86 za crveno-bele.

BONUS VIDEO: Ovako je Nikola Jokić dočekan na aerodromu "Nikola Tesla" posle Olimpijskih igara

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sanjajte, verujte, trenirajte – Pavlović otvorio mini-pič teren u rodnom Šapcu!