VELIKA ČAST! Predsednik OKS Božidar Maljković zvanično ušao u Akademiju francuske košarke

Filip Milošević

19. 10. 2024. u 14:30

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković zvanično je ušao u Akademiju francuske košarke na svečanoj ceremoniji koja je održana u petak 18. oktobra u Parizu.

ВЕЛИКА ЧАСТ! Председник ОКС Божидар Маљковић званично ушао у Академију француске кошарке

Foto arhiva VN

Tokom svečanosti, zajedno sa Maljkovićem, u Akademiju francuske košarke primljen je i legendarni francuski košarkaš Toni Parker.

Maljkovića, proslavljenog košarkaškog stručnjaka, članovima Akademije i ostalim zvanicama, na svečanoj ceremoniji u Parizu predstavio je nosilac ordena Legije časti, velikan francuskog sporta Rišar Dakuri. 

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

Sadašnji predsednik OKS ostavio je neizbrisiv trag u francuskoj košarci. Tri godine je predvodio Limož i sa njim osvojio šampionat i Kup Francuske (po dva puta), ali je i jedini koji je trijumfovao u nekadašnjem Kupu evropskih šampiona 1993. u Atini. 
Kad je Maljković stigao u Limož 1992. godine, već je bio prepoznat kao vrhunski evropski trener, posle uspeha sa splitskom Jugoplastikom, sa kojom je osvojio dve titule prvaka Evrope zaredom. Njegov metod je uspeo da transformiše igrače Limoža i razbije prepreke koje su sprečavale francusku košarku, i francuske timske sportove uopšte, da osvoje Kup šampiona. 

Tokom te 1993. godine, veliki evropski timovi su jedan po jedan gubili pred čvrstom odbranom i odlučnošću Maljkovićevih igrača, a Limož se na kraju izvanredne sezone popeo na krov Evrope.

ŽELIŠ DA ODIGRAŠ TIKET BESPLATNO?
PREUZMI ODMAH BONUS BEZ USLOVA

 Maljković je, prihvatajući veliku nagradu, govorom dirnuo srca svih prisutnih, zaradivši salve aplauza i mnogo iskrenih osmeha. 

- Marta meseca ove godine, njegova ekselencija Pjer Košar i Francuski lnstitut u Beogradu organizovali su izložbu o mojoj karijeri. Naziv te izložbe je bio "Božidar Maljković, jedan vrlo francuski život". Večeras po drugi put za pola godine Francuska slavi moj rad. Hvala Francuskoj. Hvala Francuskoj Košarkaškoj Federaciji. Hvala Francuskoj Akademiji za Košarku. Hvala svim igračima koje sam trenirao. Hvala svim upravama sa kojima sam sarađivao. Hvala navijačima Limoža i Pariza. I jedno veliko hvala svim najpoznatijim kuvarima Limoža, Liona i Pariza bez kojih bi moj veliki uspeh bio nemoguć - izjavio je Maljković.  

Predsednik OKS je već član Kuće slave splitskog sporta, kao i Kuće slavnih španske košarke. 

BONUS VIDEO: PREKID MEČA RADNIČKOG I RADNIČKOG IZ NIŠA: Bruka u Gornjem Milanovcu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NI ĐOKOVIĆ, NI FEDERER, EVO KOJE IME JE NA SPISKU: Šok izjava bivšeg šampiona Vimbldona