AMAZONKE SA ĐETINJE: Film o užičkoj ženskoj košarci

N. J.

23. 09. 2024. u 10:40

U Gradskom kulturnom centru premijerno je prikazan je dokumentarac „Amazonke sa Đetinje, priča o prvom užičkom prvoligašu“: reč je o filmskoj posveti prvim trenerima, igračicama, reprezentativkama iz grada na Đetinji, autora Dragana Pejića.

АМАЗОНКЕ СА ЂЕТИЊЕ: Филм о ужичкој женској кошарци

GKC Užice/Privatna arhiva

Film je posvećen Radisavu Raku Subotiću, prvoj generaciji košarkašica koje su se plasirale u tadašnju prvu jugoslovensku ligu poznatim kao "Amazonke sa Đetinje" i drugim entuzijastima koji su stvarali i gradili užičku žensku košarku.

- Kroz brojne fotografije i dokumenta, kao i sećanja nekadašnjih i sadašnjih košarkašica i trenera "Sevojna" i naslednika "Plej ofa", mlađe generacije mogu se upoznati, a one starije podsetiti na istoriju ovog kluba od 1950. godine, kada je nastao pod imenom "Sloboda" – rekao je Pejić – Bio je izazov stvarati dokumentarac bez arhivskih snimaka, ali je veliko uživanje slušati sećanja i svedočanstva aktera. Snimali smo, jer sve nesnimljeno biva zaboravljeno.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

Između ostalih, film beleži sećanja legendarnih užičkih košarkašica i reprezentativki: Mirjane Pejić - Janković, Mirjane Maksimović, Drinke Milović Marjanović, Vesne Jovanović, Milice Janković i drugih, ali i njihovih učitelja Blagoja Gukića, Milenka Subotića, Dragoša Kovačevića, Miodraga Dimitrijevića, Aleksandra Aćimovića, Sretena Đurića.

GKC Užice/Privatna arhiva

Film čini pet celina: Pionirke užičke košarke, Rakove bebe, Ponovo među najboljima, Novi uzlet Sevojna i Plej of. Scenario i režiju potpisuje sportski novinar Dragan Pejić, a producenti su Čedomir Petronijević i Ilija Petronijević.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk