GOLMANSKA ŠKOLA ŽIVOTA: Legendarni Goran Gavrilović je fudbalska ikona Zrenjanina

B. G.

30. 09. 2024. u 07:20

Da se o njegovom životu i bogatoj sportskoj karijeri pravi film, Goran Gavrilović, bio bi junak, heroj i pobednik, baš kakav je nakon meteorskih uspona i padova, zauvek ostao i svoj karakter i silnu energiju, maksimalno posvetio stvaranju svojih naslednika.

ГОЛМАНСКА ШКОЛА ЖИВОТА: Легендарни Горан Гавриловић је фудбалска икона Зрењанина

Privatna arhiv

- Nema danas u savremenom fudbalu idola i zvezda kojima se teži, jer svako sam gradi svoj put, bezbroj je raznih uticaja koji vuku na sve strane i kada mlad čovek prođe sve vrtloge iskušenja i zakorači na “veliku scenu” sve je u njegovim rukama, glavi, shvatanjima - uz sentimantalni osmeh sa pogledom par decenija unazad, započinje priču Goran Gavrilović, legendarni fudbalski golman i prva asocijacija, zrenjaninskog Proletera, u svom prepoznatljivom žuto-crnom dresu “na pruge”.
Bez želje da se patetično vraća u prošlost, blistave igračke, tj. golmanske sekvence, popularni Gavra, kako sam kaže, dok ga ima na obom svetu, pamtiće poklon svog prijatelja i kasnije kuma, pomenuti dres, koji je godinama bio talija, amajlija i neizostavni deo sportske opreme u torbi pred svaku utakmicu.
 - Zavoleo sam taj dres, čuvam ga i danas, deo je mog bitisanja na ovom svetu i gde god kročim, tu je pored mene - iskren je nekadašnji “mađioničar kreča”, veliki majstor za odbrane penala, koji je uspešno prošao pionirsku i omladinsku školu Partizana, u generaciji sa Vladom Vermezovićem, Draganom Manceom, Čavom Dimitrijevićem i ostalim kasnije crno-belim asovima, koju su kao treneri predvodili Vladica Kovačević i Milutin Šoškić.
    - U prvom timu su bili Borota i Zalad, ugledao sam se na njihov pristup svakom treningu i utakmici, a imao sam sreću da kao mlad golman proputujem celu Evropu i u Partizanovom dresu branim na utakmicama  sa evropskim velikanima, Realom,  Borusijom Dortmund,  Interom, Milanom, Fiorentinom,  Liverpoolom - priseća se Goran, koji je kao mlad golman otišao na pozajmicu u ekipu Beograda sa Karaburme, u kojem je branio fenomenalno i na 9 uzastopnih utakmica nije dobio gol, a činjenica da je u šest utakmica bio junak utakmice, preporučila ga je skautima Radničkog iz Niša koji je tada harao Evropom.
   - Nije bilo lako naslediti na golu čuvenog Dragana Pantelića, ali vera i želja za dokazivanjem vodile su me putem da u debitanakoj sezoni na četiri uzastopne utakmice ne dobijem gol, oborim debitanaki rekord koji nije do danas ponovljen, Osijek je Real sa Nišave savladao 2:0, Zvezdu 1:0, u Skoplju protiv Vardara bilo je 0:0 i u tadašnjem Kupu UEF-a savladali smo Sent Galen 3:0 - priseća se Gavrilović uz napomenu da je tad dobio poziv za mladu reprezentaciju tadašnje Jugoslavije.
    Nakon bajkovitog četvorogodišnjeg vojevanja na Čairu, radovanja u trijjfima nad Dinamom, splitskim Hajdukom, Zvezdom, Partizanom, Fejnordom, Az Alkmarom, usledila je zrenjaninska odiseja 
u dresu Proletera, za kojim mu i danas duša tiho pati.
   -  220 odigranih utakmica, bezbroj skinutih jedanaesteraca, kapitenska traka, uz teško rečima objasniti duh stadiona u Karađorđevom parku, postLi su deo mene, tražili su me tadA Zvezda, Partizan, ali ja sam jednostavno bio temslj svake priče o Proleteru i nisu me jednostAvno sali - stavlja tačku na svoju igračku karijeru, čovek koji bez fudbala ne može ni tren i svakoga dana je na travnatom terenu, među stativama, naravno.
    Sledeći svoj instikt nastavio je kao trener golmana i fudbalski pedagog, kojem je škola života diplomski ispit, a doprinos u oblikovanju karaktera mladih ljudi koje trenura, ikona pred kojom je svakodnevno.
    Najpre je svoje trenersko umeće oprobao u Proleteru, pa kroz petogodišnju praksu u Hajduku sa Liona, a sada je u Radničkom iz Zrenjanina i fudbalskoj akademiji Bambi, koju vodi nekadašnji reprezentativac Zoran Bambi Tošić.
   - Srećan sam jer radim ono što najviše volim, svakodnevno sam u kontaktu sa mladim golmanima, van svih klišea,  sa lakoćom primenjujem savremene edukativne metode i principe u radu i to daje rezultat - ponosno ističe stručnjak koji je doprineo da nekadašnji golman Crvene zvezde, Filip Kljajić, povrati samopouzdanje i postane vrhunski golman, a Igor Kojić, sa doktorskom disertacijom za odbranu penala, iz Hajduka sa Liona pređe u Dinamo iz Bukurešta.
    - Uz talenat i posvećenost radu, kod mladog golmana izuzetno je važno, otvoriti ga, ući u sistem njegovog razmišljanja, ne samo o fudbalu, nego uopšte o životu, navikama, željama i ciljevima…Nije to baš lako i jednostavno, ali kad se zasuču rukavi ide - uz osmeh, dodaje Goran Gavrilović, rođeni Beograđanin, koji danas živi i radi u Zrenjaninu.
 
PLEJADA MLADIH TALENATA IZ GOLMANSKE RADIONICE
   Učestvovao je Goran Gavrilović u razvojnom putu do “jedinice” Crvene zvezde, Stefana  Marinkovića, Miloša Ranđelovića i Stefana Maksimovića, rođenog 2007. godine, pa odlazak dve godine mlađeg Mateja Pribišića u Partizan, Nikole Đurkovića  u Rad, Vuka Stojkova u Čukarički, Vukašina Šuranjija u novosadsku Vojvodinu  a nešto stariji  Stefan Bačko, Nikola Galin Andrej Nosalj, Dušan Baćan, svoju plati zarađuju u srpskoligaškim klubovima.
 
MLADA DAMA ZASLUŽILA CRVENO-BELI ZVEZDIN DRES
    - Sjajna Nevena Eremić, talentovana i vredna devojka, samopregornim radom na treninzima, zaslužila je poziv Crvene zvede i veoma mi je zahvalna što sam verovao u njen dar i posvećenost, a njen otac me često i sad pozove telefonom i veoma je zahvalan za sve što smo uradili zajednički - kaže Gavrlivić.
 
PENAL KAO ISPIT NA FAKULTETU
   -  Oči u oči, sa jedne strane profesor na gol crti i na kreču student, pa ko je bolji, umešniji i pod zvezdom sreće, raduje se - objasnio je još dok je bio aktivan kao golman Goran Gavrilović, situaciju kada se izvodi jedanaesterac, uz isticanje koncentracije, kao osnovne formule na putu do radoati.
 
DžAJIN UGOVOR OSTAO U FIOCI PROLETEROVE KANCELARIJE
     
   Sad već jako daleke, ali za fudbalsku istoriju jako bitne 1991. godine, kada je Zvezda bila šampion Evrope i prvak sveta, nakon usmenog dogovara sa Dragano Džajićem, Gavrilović je trebao da se preseli na Marakanu, ali su u Proleteru umešno sve stopirali, uz opasku bez Gavre, Proleter ne može.
 
IZRADILI GA ZA OBEĆANI STAN U ZRENjANINU
    - Taj Proleter, kojeg od 2005. godine više nema na tlu Srbije, zavoleo sam i više puta sam se vraćao, uz razna obećanja tadašnjih čelnika, čvrsto mi je obećan stan u Zrenjaninu, koji na žalost, nikada nisam dobio - napominje Goran uz opasku da je 1997. bio primoran da napusti Proleter, a sa njegovim odlaskom krenula je neverovatna Proleterova stranputica, koja ga je dovela do gašenja k nestanka sa fudbalske scene.
 
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

Samo u Laser Medu