ZVEZDO, ODGOVORNO I HRABRO! Miodrag Krivokapić, nekadašnji as crveno-belih koji je 1984. igrao sa Portugalcima za "Novosti"

Đ.S.

19. 09. 2024. u 12:30

BENFIKA je veliki klub, na papiru jači tim, ali moć "Marakane" ne sme da se potceni. Crvena zvezda ima šanse protiv snažnih Portugalaca pred kojima ne sme da pokaže strah. To između ostalog za "Novosti" poručuje Miodrag Krivokapić (65), nekadašnji defanzivac crveno-belih, koji je bio deo čuvenog dvomeča sa "orlovima" iz 1984. (3:2, 0:2). Sada kao trener u Škotskoj, stručno analizira sudar Zvezde i Benfike, uz neizostavan osvrt na utakmicu odigranu pre tačno 40 godina u Beogradu.

ЗВЕЗДО, ОДГОВОРНО И ХРАБРО! Миодраг Кривокапић, некадашњи ас црвено-белих који је 1984. играо са Португалцима за Новости

FOTO: Privatna arhiva

- Evropske utakmice su bez izuzetka bile odlične, nikada mi nismo razočarali. Zvezda je uvek igrala dobro, pogotovo kod kuće. Atmosfera je bila izvanredna... Na poluvremenu je 0:2, ali ako pogledate, nismo mi ni prvi deo igrali loše. Bili smo malo bez sreće, prvi gol, autogol Elsnera, falilo je koncentracije sa Ivkovićem. Drugi njihov pogodak sa 25 metara u raklje. A onda, drugo poluvreme (smeh)... Dve penala Janjanina pa onda i njegov treći pogodak, fenomenalna atmosfera na kraju i završetak utakmice. Ne mogu da verujem da je prošlo 40 godina od tada - govori Krivokapić, uz dubok uzdah i opasku da vreme brzo leti..

Park na Autokomandi, tunel...

O MEČU između Zvezde i Benfike pre 40 godina pričalo se danima unapred, baš kao i sad.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

- Sećam se onog parka na Autokomandi i par dana pred utakmicu navijači se okupljaju iz svih krajeva Jugoslavije. Mi ih gledamo u karantinu oni su tu, bodre. Samo se priča o utakmici na svakom ćošku, pa onda nervoza u stomaku. Ali kada izađete kroz onaj tunel i pogledate pun stadion i krene utakmica, tada sve to nestaje, uf to je neopisiv osećaj - kaže Krivokapić.

Još iz njegovih igračkih dana, "Marakana" je važila za tlo pogodno za čuda.

PREUZMI BESPLATAN BONUS ZA KLAĐENjE
--> 3000 DINARA BEZ DEPOZITA! <--

- Mnogo je važno bilo u tim utakmicama da ne razočaramo navijače. Ali godinama Zvezda ima tu tradicija i gotovo da nije bilo velikog susreta na "Marakani" da ga Zvezda nije dobro odigrala, igrao sam i onu utakmicu protiv Reala... - ističe iskusni stručnjak, koji već decenijama radi u Škotskoj.

Igrači treba da uživaju

ZVEZDA na papiru ima težak raspored u prvom delu LŠ, ali za Krivokapića, ovih osam mečeva predstavljaju neprocenjivo iskustvo.

- Jesu budžeti ostalih klubova veći, a igrači skuplji ali kad izađete na teren, nije trava zelenija u drugom dvorištu... To su isto dobri igrači, odličan klub, navijači su tu... Ima velike šanse da se napravi dobar rezultat. Ne samo taj, već i u čitavoj prvoj fazi, ima dve ekstra utakmice. Igrači treba da uživaju u svim mečevima, stiču iskustvo i pokušaju i sledeće godine da budu bolji nego ove.

Neizostavan podsetnik u svakoj priči o susretu Zvezde i Benfike iz 1984. je het-trik Rajka Janjanina.

- Rajkov ulazak je sve promenio, penal prvo nad Halilovićem i odmah gol. Puna "Marakana" grmi i nosi te, onda 2:2, pa 3:2. I ja sam imao šansu kod kornera ali je lopta bila iza mene, da sam slabije šutirao možda bi bilo nešto... - konstatuje Krivokapić sa dozom žali u glasu jer nije postigao pogodak.

Talas optimizma pre današnji duel nije zaobišao ni nekadašnjeg defanzivca, koji je crveno-beli dres nosio od 1983. do 1988. Poput ostalih bivših asova veruje da vojska Vladana Milojevića može da izdrži sve silne udara lisabonskih "orlova".

- Na papiru jeste Benfika favorit, ali sigurno da Zvezda može do pozitivnog rezultata. Milojević je za kratko vreme napravio kompaktnu, solidnu ekipu koja će rasti iz utakmice u utakmicu. Fali im iskustva u ovom takmičenju i zato je veoma bitno da su tu ove godine i da se pojavljuju konstantno u Evropi.

Plan za podvig je poprilično jasan:

- Neka igraju svoju igru, bez obzira na sve to i znate kako u fudbalu. Ako date vreme i prostor najgoroj ekipi mogu da vas kazne. Ako izađu pozitivno, sa dobrim mentalitetom, uz podršku navijača, velike su šanse da se napravi rezultat. Odgovrno i hrabro, to je neki recept - kaže nam Krivokapić.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (0)

PROBLEM ZA ZVEZDU: Milojević morao da zameni jednog od ključnih igrača