"MUŠKARCIMA JE TEŽE SUDITI" Zorana Stoiljković uspešni fudbalski arbitar i student

Slobodan BAJIĆ

16. 12. 2022. u 11:00

OVE jeseni je, iako ima samo 23 godine, već ušla u šestu sezonu suđenja na fudbalskim terenima ženske i muške lige širom Srbije.

МУШКАРЦИМА ЈЕ ТЕЖЕ СУДИТИ Зорана Стоиљковић успешни фудбалски арбитар и студент

FOTO: Privatna arhiva

Zorana Stoiljković, Novosađanka koja "reguliše" pravila igre u Superligi i Prvoj ligi dama, kao i u muškoj Srpskoj ligi grupa Vojvodina, ne krije želju i ambiciju da, kako ističe, jednog dana ponese zvanje internacionalnog arbitra.

S druge strane, veoma je uspešna i na studijama Više poslovne škole u Novom Sadu, gde je studentkinja završne godine, pa će na leto steći zvanje diplomiranog inženjera primenjene informatike. Prethodno je završila Srednju elektrotehničku školu "Mihajlo Pupin", na smeru informacionih tehnologija.

- Dobro sam organizovana, uspevam da uskladim obaveze i navikla sam da svaku ispunim blagovremeno - kaže Zorana.

- Kondicione treninge, teretanu na Đačkom igralištu, bazen, pa trening oporavka imam četiri-pet puta nedeljno i neretko se desi da treniram i pre i posle odlaska na predavanja. Radim po uputstvima fitnes instruktora na nivou Fudbalskog saveza Srbije. Takođe, učim svakodnevno, a za vikend sam spremna da izađem na teren. I pored svega, nađem vreme za druženje, i viđam se sa društvom uglavnom u nekom od radnih dana. Druženje sa prijateljima ne zapostavljam.

Svojom dosadašnjom karijerom je, kako kaže, veoma zadovoljna i ističe da ima sjajnu podršku i tretman u Sudijskoj organizaciji Novog Sada i FSS, gde se, ističe, ne prave razlike.

- Sve je počelo u mom rodnom Karavukovu. Tamo sam počela da igram fudbal u Poletu kao desetogodišnja devojčica. Moj otac Zvonko je igrao u Poletu, bio trener i vodio me na utakmice, pa sam tako, još kao mala, zavolela fudbal. Igrala sam nekoliko sezona, ali sam se zbog obaveza u školi i uz podršku mojih najbližih, opredelila za suđenje. Jer, htela sam da ostanem u fudbalu. Tako sam paralelno, pored srednje škole, išla i u školu za fudbalske sudije. Počela sam od mlađih kategorija i sada sam u trećem rangu Srpske lige grupa Vojvodina i položila sam ispit za sudiju prve kategorije. Naredni stepenik je internacionalni sudija, ali lagano, za to je potrebno mnogo iskustva. Ne žurim, ali to mi je želja i nadam se da ću jednog dana biti "internacionalac".

Dokazivanje sa pištaljkom na fudbalskim terenima, kako Zorana ističe, nije bilo nimalo lako.

- Ima mnogo devojaka u svim ligama kod nas i najvažnije je bilo pokazati i dokazati da i mi žene to znamo dobro da radimo i da nas upoznaju upravo na terenu. Nikakvih neprijatnih iskustava nije bilo, a u više navrata smo dobijale cveće od igrača i klubova. Navikli smo jedni na druge i lepo sarađujemo.

Kada povlači paralelu između arbitraže na utakmici muškog i ženskog fudbala, Zorana je nedvosmislena.

- Muški fudbal je brži, jači, teži za suđenje. Sa damama je malo drugačije, pre svega po pristupu, jer su osetljivije i lično shvataju neke od sudijskih odluka, pa je sa te strane, takođe, teško "deliti pravdu". Međutim, pravila igre svi dobro znamo i po tom pitanju problema nema. Smatram da je sada sve u ekspanziji, da sve ide bolje i bolje i naprednije. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE: Evo šta je Arina Sabalenka upravo uradila na Ju-Es openu