JOVIĆ DONEO POBEDU: Srbija slavila protiv Švedske (VIDEO)

O. M.

09. 06. 2022. u 19:01 >> 21:43

GOLOM Luke Jovića u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena utakmice na Frends areni u Stokholmu, Srbija je stigla do nova tri boda u B Ligi nacija i sada za liderom Norveškom zaostaje samo jedan bod.

ЈОВИЋ ДОНЕО ПОБЕДУ: Србија славила против Шведске (ВИДЕО)

FOTO: AP/Darko Vojinovic

Kombinovani tim Srbije odlično je počeo utakmicu. Napad je, u odsustvu kažnjenog Mitrovića i povređenog Vlahovića predvodio Luka Jović koji se na drugoj uzastopnoj utakmici odužio Piksiju za poverenje koje ima u njega uprkos problemima koje ima u Realu.

Bili su orlovi mnogo bolji rival tokom čitavog prvog i uvećem delu drugog poluvremena, a krajem utakmice došlo je do pada u igri koji srećom nije kažnjen. Ima i to svoje prednosti jer su Piksijevi puleni pokazali da su u stanju da izdrže pritisak, mada je u pojedinim trenucima izgledalo da bi malo ozbiljnija ekipa od Švedske stigla do izjednačenjnja u završnici meča.

Imali smo sreće i kad je reč o drugoj utakmici naše grupe. Favorizvana Norveška odigrala je meč bez golova sa Slovenijom koja je pola časa igrala ssa desetoricom jer je u 63. minutu isključen Blažič. 

Četvrto kolo na programu je 12. juna kada orlovi gostuju u Sloveniji, a u Oslu se igra skandinavski derbi. Remi u Oslu, uz pobedu Srbije u Sloveniji doveo bi naše momke na čelo tabele pred nastavak takmičenja poslednjeg vikenda u septembru kada će i pasti odluka.

Ceo tok meča Švedska - Srbija mogli ste da pratite u prenosu uživo na portalu "Novosti, a evo kako je to izgledalo:

KRAJ UTAKMICE

90+1' - Opustili su se naši momci i zamalo da usledi hladan tuš. Branimo se grčevito u nadoknadi vremena ali svira kraj Viser tačno po isteku trećeg minuta nadoknade.

90'- Igraće se tri minuta nadoknade izgubljenog vremena.

89' - Pokušava Forsberg iz očaja sa velike udaljenosti, lopta ide daleko preko gola. Račić je dobio žuti karton zbog prekršaja u začetku ove akcije kada je belgijski arbitar pustio prednost.

88' - Majstorija Seergeja kojom je istovremeno izbacio čuvara i uposlio Radonjića. 

84' - Radonjić je opasno zagrejao dlanove Olsena.

83' - Dve velike prilike za manje od dva minuta za Srbiju. Prvo je Tadić izborio korner koji je sam izveo a u nastavku akcije Veljković nesmotreno iz ofsajd pozicije zahvata loptu koja je mogla da stigne i do slobodnog Mitrovića, a štoper Hetafea nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

82' - Prete i Šveđani opet, ali Dmitrović uz pomoć Mitrovića uspeva da sačuva mrežu.

81'- Lepa akcija orlova koju u gol ipak nije pretvorio Kostić.

77'' - Pojačava se vezni red. Umesto strelca jednog gola Jovića ulazi Lukić. Takođe, menja štopera Piksi - umesto Pavlovića ulazi Mitrović.

76' - Svanberg vara Pavlovića i šutira iz teške pozicije slabijom, levom nogom, prejako i predaleko od gola Dmitrovića.

Na 15 minuta pre kraja utakmice u Oslu, Slovenija odoleva protiv lidera naše grupe sa igračem manje.

74' - Šveđani su preko Olsona i Avgustinsona imali veliku šansu, ali je defanzivac Švedske prebacio gol.

72' - Luka Jović ne koristi veliku priliku. Prošao je po levom krilu Kostić, centrirao. Tadić je propustio loptu a Jović je možda nije ni očekivao pa je izostala egzekucija.

71' - KAžust klizećim startom sprečava Gudelja da uposli Tadića koji je bio otvoren i verovatno je sprečio gol švedski reprezentativac.

70' - Uroš Račić menja Filipa Đuričića. Srbija i dalje ima veći posed lopte, ali odavno nismo pripretili golu Olsona.

69' - Prvi udarac Švedske u okvir gola naše reprezentacije! Brani to lako Dmitrović, ali primetan je pad u igri naše ekipe.

66' - Prete Šveđani, i uz malu pomoć Dmitrovića doalze do kornera. Ali rašćišćava to naša odbrana.

65' - Traže Šveđani penal posle pada Elange u šesnaestercu, ali ne oglašava se VAR a Viser samo odmahuje rukom.

64' - Menja Piksi bočne igrače u našem timu. Filip Kostić i Nemanja Radonjić ulaze u igru umesto Terzića i Lazović.

61' - Svamberg iz slobodnog udarca pogađa živi zid, lopta se opet odbija do njega a iz "popravnog" Šveđanin šalje loptu nebu pod oblake. Prekršaj je skrivio Pavlović koji je zbog toga dobio žuti karton.

58' - Šveđani nikako da dođu do daha. Lazović je opet prošao po krilu i centrirao ali preblizu Olsonu koji hvata loptu.

52' - Lazović sada u ulozi napadača, ali je izblokiran. Srbija je vrlo blizu novog gola i vođstva od 2:0.

51' - Nastavljaju se napadi orlova. Đuričić i Terzić lepo kombinuju, ali odbrana Švedske je izašla kao pobednik.

50' - Lazović sada pokušava da uposli Jovića ali je dva puta izblokiran.

47' - Đuričić je započeo napad Srbije uposlio Terzića koji je pokušao da uposli Jovića ali bezuspešno.

45' - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

Srbija vodi i to više nego zasluženo, pošto ima loptu dve trećine vremena u svom potezu i napadala je celo prvo poluvreme uz nekoliko izglednih prilika. Šveđani su imali samo jednu izglednu priliku i još dva do tri pokušaja da dođu do gola Dmitrovića. Premalo da se savlada večeras odlična odbrana našeg tima. Raduje i što Milenković, Pavlović i Veljković odlično sarađuju sa ofanzivnom linijom tima.

45'+3 - Luka Jović postiže deveti gol u dresu Srbije, Asistent je Strahinja Pavlović posle kornera koji je izveo Tadić.

VODI SRBIJA!!!!

45' +1 - Umalo ni iz čega da primimo gol, ali imali smo sreće, a nisu to Šveđani ni zaslužili. Prevario je Kažust Milenkovića i odlično uposlio Klasona a ovaj je promašio iz pozicije iz koje je to bilo teže nego da postigne gol.

44' - Opet su posle duge pauze stigli Šveđani pred naš kazneni prostor ali su prekombinovali pa Elanga šalje loptu u gol-aut.

42' - Lukavo je pokušao Tadić uputivši nešto između šuta i centaršuta, lopta je prošla tik pored leve stative gola Olsena.

42' - Žuti karton za Olsona i slobodan udarac za Srbiju, prilika da se izvede takozvani "skraćeni korner".

38' - Posed lopte je ubedljivo na strani Srbije - 61 odsto.

37'- Samo na trenutke priprete Šveđani a to je bio slučaj i u 37. minutu kada je Elanga pokušao da prođe kroz sredinu naše odbrane.

36' - Upisan je Đuričić u beležnicu belgijskog arbitra pošto je zaustavio kontru Švedske. Prethodno je i Songberg dobio javnu opomenu zbog prekršaja nad Gudeljom.

33' - Veliak prilika za Jovića, uspeo je u poslednjem trenutku da ga blokira Avguatinson. Napad Srbije nastavlja se iz kornera koji izvodi kapiten Tadić. Fauliran je Gudelj u zoni šuta i opet Tadić uzima loptu...

32' - Terzić centrra sa levog krila ali je lopta bila lak plen za golmana domaćih.

30' - Kratko su kombinovali Šveđani iz slobodnjaka, loptu je blokirao Veljković i započeo kontru Srbije ali su ga u poslednjem trenutku stigli defanzivci Švedske i izbili loptu u korner.

29' - Žuti karton zaradio je Gudelj posle starta nad Klasenom. Slobodan udarac je u zoni šuta. 

27' - Krenuli su Šveđani u jedan napad koji je mogao da bude potencijalno opasan po naš gol, ali je Dmitrović lako uhvatio centaršut Elange iz samog ugla.

26' - Počeli su orlovi da napadaju raznovrsnije. Osim po desnom krilu pretimo sada i po levom boku, kao i kroz sredinu. 

23' - Probudili su se navijači Srbije, što je izazvalo i domaće simpatizere da se jave. Terzić nije uspeo da stigne dubinsku loptu koju mu je uputio Sergej Milinković Savić. 

21' - Opet je proradilo desno krilo srpskog napada! Lazović je kombinovao sa Sergejom i Milenkovićem i uputio upotrebljiv centaršut ali su visoki štoperi Švedske otklonili opasnost. 

19' - Malo je nedostajalo da Švedska povede. Svamberg je odlično uputio nisku loptu sa desnog krila, okliznuo se Milenković što je iskoristio da mu pobegne Klasen da mu pobegne , dođe do lopte ali je srećom loše šutirao.

16' - Posle dosta vremena prete i Šveđani. Prošli su po levom krilu i uputili loptu u srce šesnaesterca gde je intervenisao Terzić.

11' - Orlovi kontrolišu igru, ali Šveđani se disciplinovano brane.

8' - Pritisak Srbije se nastavlja. Opet je napad išao preko desne strane. Lazović je u kratkom periodu uputio dva centaršuta sa desnog krila, u drugom pokušaju Ekdal je praktično skinuo loptu sa glave Luke Jovića.

5'- Uzvraća Švedska odmah prek Kažusta, ali zaustavili su ga naši igrači na ivici šesnaesterca.

4' - Prilika za Srbiju. Napad koji nije obećavao po desnoj strani pretvorio se u opasnost po gol Švedske, alisu Lazovića zaustavili defanzivci domaćeg tima.

1' - Počela je utakmica na Frends areni. prvi napad imaju orlovi...

Intoniraju se himne i svakog časa treba da počne meč.

Reprezentativci Srbije stigli su na Frends arenu na kojoj će ovaj meč biti odigran.

Kao što je i najavljivao prethodnih dana, selektor Dragan Stojković je i pred ovaj meč promešao karte. U odsustvu kažnjnjenog Aleksandra Mitrovića špic napada predvodiće Luka Jović.

Od prvog minuta počeće i univerzalac Fiorentine Aleksa Terzić koji će zauzeti mesto uz levu aut-liniju.

ŠVEDSKA - SRBIJA 0:1

/Jović 45+3/

Stadion: „Frends arena“

Sudija: Lorens Viser (Belgija)

ŠVEDSKA (4-3-3): Olsen – Anderson, Nilson, Ekdal, Avgustinson – Kažust, Olson, Svanberg – Elanga, Kuason, Klason. 

SRBIJA (3-4-2-1): Dmitrović – Milenković, Veljković, Pavlović – Lazović, Gudelj, Milinković-Savić, Terzić – Tadić, Đuričić – Jović.

BILANS

Švedska je do sada 13 puta bila rival naše reprezentacije. Imamo nešto bolji međusobni skor - šest pobeda, pet poraza i dve nerešene. Poslednji put sastali smo se 2012. godine u prijateljskom meču u kom je Švedska slavila sa 2:1 golovima Ole Toivonena u 23. i Zlatana Ibrahimovića iz penala u 52. minutu. Strelac za Srbiju bio je Neven Subotić u 27. minutu. Prvi meč odigrali smo 1948. godine kada je Švedska u borbi za zlatnu medalju sa 3:1 savladala Jugoslaviju na OI u Londonu.

 

UOČI MEČA

Selektor Dragan Stojković Piksi upozorio je da Švedska može da napravi probleme svakoj selekciji, pa i našoj. 

Stojković je izjavio da gaji ogroman respekt prema narednom protivniku Orlova.

- O Švedskoj mislim sve najbolje. Kako tehničkom tako i u fizičkom i taktičkom smislu, uvek su u vrhu i praktično mogu da pobede svakog rivala. Šteta je što se nisu kvalifikaovali za Katar, to je za mene malo iznenađenje. Ali to ne menja moje mišljenje o njima, Švedska je tim koji može da napravi problem bilo kojoj ekipi. Ne zanima me previše na koje igrače ne mogu da računaju, gledam isključivo svoj tim i fokusiram se na ono što mi možemo da uradimo. Jedno je sigurno, protivnik će da izađe sa 11 igrača kao i mi. Naravno, imamo informacije i upoznati smo sa detaljima o stilu igre švedskog tima, ali nas ništa od toga previše ne opterećuje. Ko može da igra, igraće, ko ne može neće i idemo dalje - istakao je Stojković.

Srbija će u Stokholmu igrati bez dvojice najboljih napadača, Aleksandra Mitrovića koji pauzira zbog žutih kartona i Dušana Vlahovića koji propušta ceo ovaj reprezentativni "prozor" zbog povrede i naporne sezone u Seriji A.

Zbog toga, kao i zbog zgusnutog rasporeda, selektor je najavio rotacije u timu, kojih je uostalom bilo i između poraza o Norveške i trijumfa nad Slovenijom.

Mitrović će biti na raspolaganju selektoru Stojkoviću za utakmicu protiv Slovenije u Ljubljani 12. juna, a do tada će trenirati sa ekipom. Iako nema pravo nastupa, on je sa ostatkom tima došao i u Švedsku.

- Podsećam da je strahovit napor za igrače ovaj ubitačan ritam i četiri utakmice u deset dana. Nije lako osvežiti igrače. Rotacije u timu nisu nikakvi eksperimenti već odluke koje imaju logiku. Ujedno i prilika za igrače sa manjom minutažom, oni moraju da znaju da su deo tima i da uvek budu spremni za igru. Sa druge strane, dajete prostor nekim igračima da se odmore i napune baterije za predstojeće izazove - izjavio je Piksi.

Kapiten orlova Dušan Tadić istakao je da je Švedska tvrd i dobro organizovan rival.

- Godinama unazad Švedsku reprezentaciju krasi timski duh. Sjajno su organizovani, fizički veoma jaki i igraju vrlo disciplinovano. Kolektivno se brane, isto tako i napadaju, neće nam biti nimalo lako. U svakom slučaju dobar test za našu ekipu da vidimo koliko možemo. Radujem se ovom izazovu u Stokholmu i nadam se pobedi. Švedska igra tvrdo i žustro, ali to je dodatni motiv za naše igrače. Probaćemo da im odgovorimo našim stilom igre. Da dominiramo, da protivnik trči, a mi da se pitamo. Nebitno je da li ćemo igrati sa jednim ili sa dva napadača. To je odluka selektora - izjavio je Tadić.

U duel na stadionu "Frends arena" u stokholmskom predgrađu Solni, selekcije Srbije i Švedske ulaze sa po tri osvojena boda iz prve dve utakmice.

Norveška je na čelu Grupe 4 sa maksimalnih šest bodova, dok je Slovenija poslednja bez bodova.

BONUS VIDEO - Stolica novi trener Partizana

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen samo zato što se krstio, Novosti otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

ŠOK! Nemanja Majdov ipak nije kažnjen "samo zato što se krstio", "Novosti" otkrivaju kako je sve perfidno upakovano!

Reprezentativac Srbije u džudou Nemanja Majdov objavio je nešto neverovatno: posle Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je učestvovao u kategoriji takmičara do 90 kilograma težine, suspendovan je iz sporta - jer se krstio pred izlazak na borilište u prestonici Francuske. "Novosti" vam donose - kako je Međunarodna džudo federacija na vrlo lukav način izvela kažnjavanje našeg borca.

19. 09. 2024. u 16:07

Komentari (2)

NA TO SAM NAJPONOSNIJI: Andrija Milošević o kultnoj seriji zbog koje ga publika obožava (VIDEO)