SNEŽANA ĐURIŠIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA "NOVOSTI": Vredna pesma ne stiže sa ploče, već iz duše (FOTO)

Dušan Cakić

07. 10. 2024. u 12:05

RADUJEM se koncertima i druženju sa publikom 13. i 14. oktobra u Beogradu, u sali koju ja pamtim kao dvoranu Doma sindikata, koja nosi tradiciju i u kojoj sam prvi put zapevala sa 11 godina, na događaju "Festival festivala" i koji za mene ima izuzetno značenje, jer sam kao devojčica izvela pesmu Lepe Lukić. Pripreme se polako privode kraju, a ono što obećavam publici to je vrhunsko muzičko veče.

СНЕЖАНА ЂУРИШИЋ У ВЕЛИКОМ ИНТЕРВЈУУ ЗА НОВОСТИ: Вредна песма не стиже са плоче, већ из душе (ФОТО)

Foto: Dejan Milićević

Ovako za "Novosti" govori zvezda narodne muzike Snežana Đurišić, koja više od pola veka uspešno traje na muzičkoj sceni. Uoči beogradskih koncerata kojima obeležava 55 godina karijere, Snežana ističe da će svojim obožavaocima pružiti priliku da se prisete omiljenih pesama i uživaju u njihovom živom izvođenju.

- Koncerti nose naziv "Ljubav uvek pobeđuje", jer me je i u najtežim trenucima u životu, ljubav uvek uveravala da je jača od tuge i da bez nje nema lepote života. Nekad uspomenom, slikom pred očima, osećajem u srcu, poznatim zvukom i muzikom iz pamćenja, ali uvek je bila tu da me podseti da je najvažnija i da bez nje ništa drugo nije nimalo bitno.

Foto: Dejan Milićević

Snežana otkriva da nije dugo razmišljala o zakazivanju ovih koncerata, jer je povod za proslavu bio tu, ekipa dugogodišnjih saradnika uigrana, i nije bilo mnogo dileme da se sve obeleži sa porodicom, prijateljima i publikom.

- Svaki put se prisetim tog početka, kada sam baš u ovoj dvorani izvela pesmu "Poljubi me, dragi", jer je Lepa moj uzor od malih nogu - priseća se slavljenica.

- Radmila Trifunović, legendarni muzički urednik i izuzetan poznavalac narodne muzike, prišla je kompozitoru Petru Tanasijeviću, čiju pesmu je trebalo da peva Lepa i rekla mu da će mu dovesti Lepinu naslednicu iz Kraljeva. To sam bila ja, sećam se da sam došla sa roditeljima i otpevala pesmu bez ikakve treme, kako već deca umeju.

Snežana se raduje što njene nastupe ne prate samo oni koji su rasli u vreme njenih početaka, već su tu i mlađe generacije koje, uprkos digitalnom vremenu u kojem živimo, imaju sluha za tradicionalnu narodnu muziku i poruke koje ona nosi.

- Od najranijih godina u sebi imam duboko ubeđenje da se isplati biti vredan i radan, i da vredi stalno usavršavati svoje sposobnosti, koliko god da je karijera duga i uspešna - objašnjava pevačica.

- Čovek se zaista uči dok je živ i zato zdrava ambicija, bez stega ega i preterivanja, zaista oplemenjuje duh u svakom smislu.

Foto: Dejan Milićević

Snežana Đurišić je uverena da su posvećenost profesiji i strast koju prema ovoj muzici deli sa publikom, ključ trajanja i razlog zbog kojeg slavi jubilej.

- Često me pitaju šta nedostaje današnjoj muzici, ali ne bih rekla da je reč o tome, već o činjenici da estrada i medijska scena, digitalno doba i "ubrzana" današnjica proizvode toliko zasićeno tržište, da su nastale potpuno odvojene realnosti - ocenjuje naša sagovornica.

- Na primer, neki mladi izvođač vrlo brzo postane popularan i moji unuci znaju za njega, a u mom svetu i svetu njihovih roditelja on uopšte ne postoji.

Ona podseća da danas prihvatamo i različita merila uspeha, neke računamo u okviru algoritma i pregleda, a neke po broju gledalaca na koncertima.

- Jedino merilo koje je istinski važno, to je merilo vremena i koliko snažne emocije vaša muzika izaziva kod ljudi, tako da joj se i kasnije vraćaju kroz ploče, kasete, diskove i danas kroz digitalne platforme - uverena je Snežana.

Pevačica je već dugo angažovana i kao članica žirija muzičkog takmičenja "Zvezde Granda", i kao muzički urednik. Tim zadacima pristupa krajnje ozbiljno i posvećeno.

- Rado nosim ogromnu odgovornost rada sa mladim ljudima, kojima treba podrška da ostvare svoj san - objašnjava sagovornica.

- I sama sam imala neizmernu podršku porodice u svakom smislu, i zato razumem koliko je ta potpora talentovanim ljudima važna i sa zadovoljstvom učestvujem u tome.

Foto: Dejan Milićević

KREATIVNOST I TEHNIKA

NE bih rekla da promene u muzičkoj industriji imaju veliki uticaj na mene. Postoje tehničke pogodnosti koje ubrzavaju procese proizvodnje, ali u kreativnom i stvaralačkom smislu ne uviđam neke promene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Pravovremeno lečenje slabovidosti kod dece uspešno u 98 odsto slučajeva: Dr Aleksandra Radojičić deli ključne savete kako prepoznati probleme