Borisav Đorđević (1952 - 2024) 2: Dobro jutro

Marina Mirković

09. 09. 2024. u 14:50

POSLE "Lutke sa naslovne strane", dok su se Meri Cakić i ostale devojke nadmetale da dokažu da su upravo one junakinje tog hita - Bora i "Čorba" započeli su vladavinu rokenrol scenom. Ipak, samo što su izdali prvi album, a za njih se pročulo širom otadžbine - valjalo je toj otadžbini odužiti dug.

Борисав Ђорђевић (1952 - 2024) 2: Добро јутро

Novosti

Uhvativši "poslednje vozove", svi već u godinama kada je dalje odlaganje bilo neizvodljivo, članovi "Čorbe" u vojsku odlaze u paketu, sinhronizovano - svi završivši u današnjem inostranstvu. Boru Đorđevića zapao je Doboj, u to doba centar za obuku desetara, gde su dvadesetpetogodišnjoj rok zvezdi naređivali iskompleksirani osamnaestogodišnjaci sa osam razreda škole.

I ovaj će se događaj i celokupno vojničko iskustvo, očekivano, naći opevani u ne jednom budućem hitu. Plavooka "generalova kći" koju je Bora upoznao na ispraćaju u vojsku, sigurno nije mogla ni da sluti da će se njihovi ljubavnički razgovori o imenima buduće dece naći u hitu "Dva dinara druže", čiji je naslov inspirisao "deda Sera" sa dobojske autobuske stanice.

"Dva dinara druže" - jedna od najljubavnijih pesama koju je Bora napisao, a Bajaga komponovao, nastala je na straži - duboko u šumi, kraj groblja, mestu od koga su ostali vojnici bežali, a na kome je pevač proveo stotinu vojničkih noći.

Uskoro je usledio kratak i gorak razgovor našeg vojnika sa generalovom kćeri, koja mu je objasnila da je našla drugog, da ne može da ga čeka, "daleko od očiju, daleko od srca, eto, desilo se"...

- Iako se sve kuvalo u meni, pokazao sam razumevanje, mada nikako nisam mogao da je razumem, poželeo joj sreću i sav s..ban spustio slušalicu. Onda sam otišao u hotel da se napijem. Bio sam toliko ogorčen da sam već u hotelu počeo da pišem, a na straži dovršio pesmu "Srećan put, pišo moja mala" - opisao je Đorđević događaj koji ga je inspirisao na pisanje pesme o onoj koja je dobila sve što je htela u jeftinoj sobi provincijskog hotela...

Upravo će te stihove, odmah po povratku u Beograd, Bora otpevati uz Bajagu na gitari na neplaniranom, spontanom mini-nastupu u Domu omladine - tokom kog je u publici ugledao, glavom, bradom i plavim očima, junakinju pesme - "generalovu kći" u pratnji novog dečka!

Inače, Đorđević koji je ljubav prema rodnom Čačku iskazivao uvek i bez zadrške, prešavši u Beograd doživeo je neočekivanu novu, celoživotnu ljubav.

- Ogromni Beograd neodoljivo me je privlačio baš svojom veličinom i raznovrsnošću. Sve važne stvari i institucije bile su u Beogradu. Onda sam upoznao kraj koji mi se u Beogradu najviše dopao, Tašmajdan. Teča Dragoje Todorović, doktor istorijskih nauka, koga smo svi zvali Petronije, po jednom starorimskom istoričaru, upisao me je u elitnu Petu beogradsku gimnaziju. Peta je važila za strogu školu u koju se upisuju deca mudonja (zaista je bilo puno poznatih prezimena), ali je u poređenju sa čačanskom gimnazijom (iz koje sam izbačen) bila obdanište. Čak sam i prvu suprugu, pokojnu Draganu, tu pronašao. Ona je išla u susedno odeljenje koje je učilo ruski. I ja za vreme odmora odem u njen razred da joj se udvaram... Tada sam od Dragane dobio korpu, ali kad sam se vratio iz vojske - nisam. Ona se u međuvremenu udala i razvela, pa kad smo se venčali dobio sam u miraz ćerku Tamaru. Oba moja deteta, i Boris i Tamara (nema frke kad Rusi dođu) završili su Petu. Hoću da vam kažem da je Peta bila na Tašmajdanu. Prekoputa škole nalazi se kultna kafana "Toza Grk" koja će kasnije odigrati vrlo važnu ulogu u mom životu. Kafana se prvo zvala "Krčma Tašmajdan", pa je posle avanzovala u restoran "Tašmajdan" - pisao je Bora, koji je možda najljubavniju pesmu, "Dobro jutro", ispisao o tom svom Tašmajdanu, koji mu je u ogromnoj meri obeležio život - od škole i simpatija do braka, dece i neumerenih pijanstava, televizije i studija...

Sa pločom "Mrtva priroda", izdatom 1981, "Riblja čorba" postaje najpopularniji bend na prostorima bivše Jutoslavije. Prvi album "Kost u grlu" bio je šok i drugačiji od svega što se u to vreme sviralo, a potpuno revolucionaran kada su tekstovi u pitanju. Drugi album "Pokvarena mašta i prljave strasti", najemotivniji i sigurno tehnički najgori, ali je predstavljao pomak. I onda, kao šlag na tortu, dolazi "Mrtva priroda" sa 10 kvalitativno ujednačenih pesama, uglavnom hitova, tehnički superiorna...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)