Borisav Bora Đorđević (1952-2024) 1: "Lutka"

Marina Mirković

09. 09. 2024. u 14:47

KADA je trinaestogodišnji Borisav Đorđević sklepao svoju prvu pesmu - "Bejbi", na lošem engleskom, i izveo je u Čačku sa svojim VIS "Hermelini", lagali su da stvar nije njihova. Niko tada nije mogao ni da sanja da će, kada mnogo docnije, uz učešće žena iz grupe "Suncokret", u ime starih dobrih vremena bude snimio i objavio "Bejbi" na albumu "Koza nostra" - mali Bora već uveliko biti rok legenda.

Борисав Бора Ђорђевић (1952-2024) 1:   Лутка

Novosti

Gotovo je svaki dečački doživljaj, tinejdžersko iskustvo te mladićko razočaranje, prerađeno u tom briljantnom stvaralačkom umu i majstorskom rukom uobličeno, u stihove preobučeno i postalo - pesma. Borina. Ali, ne u izvođenju "Hermelina" niti benda "Zajedno", niti "Suncokreta", a svakako ne "Ranog mraza" - već pesma "Riblje čorbe". Jer Bora Đorđević jeste - "Čorba", i svi su navedeni sastavi, sve proživljeno i doživljeno, svaka misao i odluka rođena i sprovedena u njegovom umu, postajali sastojci i začini u toj čorbi.

U svojoj je ispovednoj prozi "Šta je pesnik hteo da kaže", u izdanju "Novosti", Đorđević potanko ispripovedao pojedinosti o nastanku te "grupe nemogućeg imena". Inicijalno je čorbu zakuvala pesma "Lutka sa naslovne strane", koja je bila jedan od razloga što je Bora napustio "Suncokret". Bend "Suncokret" postao mu je malo preglomazan, "tri devojke i nas, muških, koliko hoćeš", zapisao je i ispričao: - I donesem ja tako jednog dana na probu novu pesmu i otpevušim je, a oni onako ravnodušno zaključe da su reči dobre, ali da je muzika suviše komercijalna. To mi je bilo dovoljno da im se zahvalim na saradnji i odem iz grupe koju sam osnovao. Sledi period koga se nerado sećam. Celih mesec i po dana bio sam član "Ranog mraza". Verujem da sam od tog vremena bar mesec dana bio pijan.

I ovaj je potonji bend za Boru bio preglomazan - u celoj toj priči sebe nije nigde video, a posebno je mrzeo Đoletovu "Računajte na nas". Ali upravo je na promociji pomenutog singla u Sutivanu na Braču, Borinu sudbinu preokrenula jedna naprečac doneta odluka, a sve to obznanila najava Nikole Neškovića, koja je glasila: - Sada će vam prvo svoje pesme odsvirati Bora Đorđević, koji od večeras nije član "Ranog mraza" i koji će osnovati svoju grupu, a sve će to izdati PGP-RTB.

Uzeo sam gitaru i počeo, seća se Bora tog prvog javnog izvođenja pesme koja je, od "Daješ da te vole glumci, režiseri, novinari, ljudi neznani i znani..." do "ti si lutka sa naslovne strane i treba ti lova" - predstavljala istinski kulturni šok. U to doba bezazlenih šlagera i banalnih stihova, pojavljuje se "Lutka" koja objašnjava surovu stvarnost, na ogoljen i opor način - do tada niko nikada nije bio tako direktan. Kada je 15. avgusta 1978, u 15.15 u restoranu "Šumatovac", osnovana "Riblja čorba", prva pesma koju je grupa vežbala bila je "Lutka sa naslovne strane". Snimanje "Lutke" u Studiju B je omogućio Nikola Karaklajić, veliki pokrovitelj mnogim poznatim grupama u njihovim počecima, o čemu govore Borini stihovi:

"Svirali smo svuda gde je bilo struje, bilo nam je samo važno da nas neko čuje... Znali smo da jednog dana mora da nam svane a onda je došla 'Lutka sa naslovne strane', čika Nidža Karaklajić hrabro se usudio da anonimnu 'Riblju čorbu' pusti u studio... Naš termin od čet`ri sata prođe u trenutku, na jedvite jade snimili smo 'Lutku', preko Pece Popovića, moga polubrata, dobili smo studio 6 na još čet`ri sata... Rokenrol se živi, rokenrol se voli, i dan-danas Vicka levo rame boli, uspeh stiže kad muzici celog sebe date, ostalo je istorija, ostalo sve znate."

I Nikola Nešković održao je obećanje - objavljuje prvi singl grupe koja obećava, "Riblje čorbe", a početni tiraž, ambicioznih 5.000, planuo je za sedam dana, zatečeni izdavači doštampali su novih pet, pa još toliko, pa opet - sve dok nisu došli do famoznih 50.000. "Lutka sa naslovne strane" otvorila im je sva vrata i postala zaštitni znak "Riblje Čorbe".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)