IGRAM MENŠIKOVA, DESNU RUKU CARA: Miloš Biković u Sankt Peterburgu snima film "Rađanje imperije" o Petru Velikom

V. M. P.

03. 07. 2024. u 17:16

MADA je zbog optužbi Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine da podržava genocid i krši međunarodno pravo, srpski glumac Miloš Biković izgubio ulogu u trećoj sezoni američke serije "Beli lotus", on se ne osvrće na to i na "Instagramu" se pohvalio novom rolom u filmu o Petru Velikom.

ИГРАМ МЕНШИКОВА, ДЕСНУ РУКУ ЦАРА: Милош Биковић у Санкт Петербургу снима филм Рађање империје о Петру Великом

Foto Instagram/bikovic

Reč je o ostvarenju "Rađanje imperije" režisera Andreja Kravčuka, po scenariju Andreja Zolotareva, koje se snima u Sankt Peterburgu. Film govori o ključnih 10 godina života Petra Velikog, tokom kojih je postavio temelje budućeg Ruskog carstva, od povratka Velikog poslanstva do bitke kod Poltave (današnja Ukrajina), koja je okončana potpunim uništenjem švedske vojske. Tim porazom je Švedska trajno izgubila status velike evropske sile, dok je Rusija zauzela njeno mesto. Nakon potpisivanja mirovnog ugovora sa Švedskom 1721, Rusija je zvanično postala carstvo, a Petar je postao prvi ruski car.

Biković ne igra cara Petra Velikog, već njegovu desnu ruku Aleksandra Menšikova, koga opisuje kao izuzetno intrigantnu istorijsku ličnost.

- Istorija je bogata likovima koji zaslužuju da ih pamtimo, ali zaboravljamo i tako gubimo sebe i svoj identitet - objavio je Biković na "Instagramu".

- Istorijski filmovi, iako koriste umetničku slobodu i ne prikazuju uvek tačno "kako je bilo" (a ko to može sa sigurnošću reći), igraju ključnu ulogu u kolektivnom pamćenju, podsećajući nas na važne događaje za našu kulturu. Podstiču nas da se sećamo, učimo, razmišljamo. Zapravo, mi ne zaslužujemo da zaboravimo. Jer ko ne zna svoju prošlost i istoriju, taj je izgubljen u svojoj sadašnjosti i strepi pred nepredviđenim raskršćima budućnosti. Zato mi je drago što sam postao deo filma "Rađanje imperije". Ja igram Aleksandra Daniloviča Menšikova, desnu ruku cara i veoma zanimljivu ličnost.

Inače, Menšikov je bio ruski knez, državnik i vojskovođa, savetnik i pratilac Petra Velikog na njegovim putovanjima po Evropi. Njegove zvanične titule bile su generalisimus, vojvoda od Ingrije, princ Svetog rimskog carstva, vojvoda od Kozela...Istakao se u Severnom ratu protiv Šveđana. Tokom vladavine Katarine Prve i Petra Drugog bio je član Vrhovnog tajnog saveta i neograničeno je vladao Rusijom. Zbog zloupotrebe položaja 1727. je prognan u Sibir, gde je i umro dve godine kasnije. Petra Velikog tumači Aleksandar Gorbatov, Juliji Peresild je pripala uloga Ane Mons, ljubavnice Petra Prvog, Ksenija Utekhina dočaraće lik Katarine Prve, druge žene Petra Velikog i carice Rusije, dok rolu ruskog generalfeldmaršala Borisa Šeremetjeva igra Aleksej Guskov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!