BEZ PLAĆANJA PDV NA PRVU NEKRETNINU: Poslanici Parlamenta BiH podržali olakšicu za buduće vlasnike stanova i kuća

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 10. 2024. u 09:37

POSLANICI Predstavničkog doma Parlamenta BiH podržali su juče na sednici tokom rasprave izmene Zakona o PDV, a kojim se predviđa povrat poreza na dodatu vrednost na kupovinu prve nekretnine u Bosni i Hercegovini.

БЕЗ ПЛАЋАЊА ПДВ НА ПРВУ НЕКРЕТНИНУ: Посланици Парламента БиХ подржали олакшицу за будуће власнике станова и кућа

Foto: Srna

Stupanje na snagu tih izmena u praksi će značiti da građani BiH, na primer, ako plaćaju prvi stan 200.000 maraka, uštedeće 17 odsto od povrata PDV, odnosno oko 34.000 KM.

Ministar finansija u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić rekao je da je Predlog zakona o dopunama Zakona o PDV koji se odnosi na povrat poreza na kupovinu prve nekretnine za sva punoletna fizička lica koja su nastanjena na teritoriji BiH usklađen sa kompleksnim poreskim sistemom BiH.

- Definicija pojmova je usaglašena sa UiO BiH i mi na ovakav način želimo da obuhvatimo i ono što se naziva stan, ali i ono što se naziva kuća - pojasnio je Amidžić, nakon što je tokom rasprave bilo reči o terminu "stambeni objekat".

Dodao je da je ostavljena mogućnost da se podzakonskim aktima definišu nadležni organi koji mogu da menjaju i dodaju neke nove odredbe.

Poslanik PDP Borislav Borenović rekao je da je ovaj zakonski predlog veoma značajan i da treba mladim ljudima pomoći da obezbede krov nad glavom. Predložio je da se, osim kupovine stambene jedinice, uvrsti i mogućnost gradnje prve stambene jedinice, kao i da se kvadratura uvrsti u zakon, a ne samo u obrazloženje.

Cena kvadrata od 3.000 do 6.000 KM

INAČE, cene nekretenina u Srpskoj se kreću u rasponu od 3.000 pa do 6.000 KM po kvadratnom metru stana. U Federaciji je slična situacija, s tim da cena kvadrata stana u pojedinim delovima Sarajeva ide i iznad 7.000 maraka!

- Treba razmišljati da se doda član da se zabrani prometovanje tom nekretninom pet ili 10 godina - rekao je Borenović.

U Agencijama za nekretnine u RS kažu da bi ova olakšica sigurno povećala dodatno potražnju za stanovima, ali ističu da ta mere neće doneti jeftinije kvadrate.

- Možda šira javnost nema pravu sliku stanja na terenu, ali, evo, poskupela je i renta stanovanja. Takođe, poskupljuju konstantno i građevinski materijali, tako da je teško očekivati jeftinije stanove - kažu iz agencija.

Inače, predlagači ovog zakonska su poslanici Sanja Vulić, Mia Karamehić Abazović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Čedomir Stojanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

BAŠTINA SRBIJE PRED MILIONIMA TV GLEDALACA U RUSIJI: Dve emisije za Novu godinu na Prvom kanalu državne televizije u udarnom terminu

NOVINARI i snimatelji ruske nacionalne televizije "1", krstare ovih lepih oktobarskih dana Srbijom snimajući materijal za dve epizode popularnog dokumantarno-serijskog programa "Život naših ljudi" (ŽIZN SVOIH). Emisija će biti emitovana na Prvom kanalu ruske državne televizije u udarnom terminu za novogodišnje praznike.

22. 10. 2024. u 12:15

Komentari (0)

TO NAS JE TOTALNO POREMETILO: Kapiten crveno-belih razočaran posle poraza od Monaka