REŠUBLIKA SRPSKA VIDLJIVA NA BRIKS: Predsednik Milorad Dodik učestvuje na Samitu u Kazanju

S. MIŠLjENOVIĆ

21. 10. 2024. u 20:32

RUSIJA je važan politički i ekonomski partner, diplomatski saveznik, koji brani interese srpskog entiteta u međunarodnoj političkoj areni i u okviru ključnih organizacija, posebno UN.

РЕШУБЛИКА СРПСКА ВИДЉИВА НА БРИКС: Председник Милорад Додик учествује на Самиту у Казању

Foto: EPA

Rusija je garant opstanka Srba u BiH u ovim nestabilnim i neizvesnim vremenima. Zahvalni smo Moskvi što nam prodaje gas po povlašćenoj ceni, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je doputovao u Kazanj, gde učestvuje na samitu BRIKS, koji se održava od 22. do 24. oktobra.

Predsednik RS je sa šefom Tatarstana Rustamom Minihanovom potpisao Plan aktivnosti o sprovođenju Protokola između Tatarstana i Republike Srpske o saradnji u svim oblastima.

- Tu se radi o trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj, tehničkoj, socijalnoj, kulturnoj i humanitarnoj saradnji. Protokol obuhvata oblasti kao što su trgovina i investicije, industrija, poljoprivreda, medicina i zdravstvo, obrazovanje i razvoj opština - poručio je Dodik.

Predsednik RS je poručio da BRIKS, za razliku od Zapada, traži partnere, a ne sluge, zato je prirodno i postalo atraktivna alternativa za sve one koji teže suverenitetu i slobodi.

- Zapad je, iako je u padu, i dalje jak. Stoga će pokušati da povrati vlast osvajanjem malih i bespomoćnih država. Jednopolarni svet, na čelu sa SAD, želi da obezbedi prosperitet samo za "zlatnu milijardu", dok ostale čeka ropska sudbina - kaže Dodik.

Glavna tema Bliski istok

UČESNICI Samita BRIKS razgovaraće o međunarodnim problemima sa akcentom na zaoštrenu situaciju na Bliskom istoku, saopštila je pres-služba Kremlja. Na Samitu će se posebna pažnja posvetiti pitanjima mogućeg proširenja asocijacije kroz planirano uspostavljanje nove kategorije "partnerskih država". Poslednjeg dana Samita, na sastanku BRIKS plus učestvovaće predstavnici skoro 40 zemalja.

Dodaje da ga raduje prisustvo Srpske na BRIKS, gde je u ulozi posmatrača.

- Raduje nas sama prilika da prisustvujemo samitu u Kazanju. Tako ćemo se upoznati sa novim geopolitičkim trendovima. Ogroman broj učesnika manifestacije svedoči o njenom značaju za čitavo čovečanstvo - istakao je Dodik.

Smatra da je BRIKS globalni pokret koji okuplja zemlje slobodne da se udružuju bez nametanja sa strane.

- Ovaj pokret u suštini favorizuje suverenitet zemalja. Ovaj pokret je budućnost čovečanstva i u stvari svet vapi za ovakvom vrstom saradnje koja nije uslovljena od strane bilo kakvog centra moći - naglasio je Dodik.

Predsednik RS obišao je i Univerzitet u najmlađem gradu u Rusiji, Inopolis. To je mesto na kojem se školuju budući IT genijalci i rade vodeći stručnjaci, a nalazi se na oko 40 kilometara od Kazanja i 800 kilometara od Moskve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sanjajte, verujte, trenirajte – Pavlović otvorio mini-pič teren u rodnom Šapcu!