SRPSKA INTERESANTNA STRANIM INVESTITORIMA: Ove godine u RS otvoreno 200 novih firmi

S. MIŠLjENOVIĆ

19. 10. 2024. u 06:30

AKO su institucije Republike Srpske imale ove godine veliki problem sa američkom administarcijom u BiH, preko koje su određene firme iz Srpske stavljene na američke finasijske crne liste i zabranjen im je rad, a pri tome Amerikanci su slali pisma međunarodnim institucijama kako Srpska nije pogodno tlo za investicije, na terenu je sasvim drugačija priča i sve ovo nije dobilo strane investore od Srpske.

СРПСКА ИНТЕРЕСАНТНА СТРАНИМ ИНВЕСТИТОРИМА: Ове године у РС отворено 200 нових фирми

Prnjavor foto grad Prnjavor

Naime, prema zvaničnim podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge RS (APIF) ove godine u Srpskoj je za devet meseci osnovana 201 firma čiji su vlasnici stranci.

Tako je, prema podacima APIF u Srpskoj registrovano ukupno 2.817 firmi čiji su vlasnici iz inostranstva. Strani investitori firme najčešće otvaraju u Banjaluci, Prnjavoru, Laktašima, Gradišci, Prijedoru...

Na spisku deset najčešćih delatnosti našle su se i inženjerske delatnosti i s njima povezano tehničko savetovanje, proizvodnja električne energije, posredovanje u trgovini raznim proizvodima, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, trgovina automobilima i motornim vozilima lake kategorije i trgovina na veliko parfimerijskim i kozmetičkim proizvodima.

Novi vlasnici firmi u RS najčešće dolaze iz Austrije, Italije Nemačke, Kine i Srbije.

Aleksandar Ljuboja, generalni sekretar Područne privredne komore Banjaluka, kaže da postoji veliki interes stranih kompanija za ulaganje u Srpsku i to se vidi na terenu.

Potrebni auto-putevi

ALEKSANDAR Ljuboja ističe da je RS i BiH potrebna veća mreža auto-puteva kako bi privukli investitore.

- Ukoliko bi svi veći centri u BiH bili povezani auto-putevima i išli prema Hrvatskoj i primorju to bi značio dolazak većeg broja investitora - kaže Ljuboja.

- Srpska je razradila odlične mehanizme za većinu lokalnih zajednica kako da privuku investitore. Razvili smo informisanje na vreme i dostupnost svih relevantnih faktora za pokretanje posla - naveo je Ljuboja.

Dodaje da investitore u Srpsku privlači i povoljna cena električne energije i prihvatljiva poreska politika.

- Investitori na ostvarenu dobit imaju 10 odsto poreza i to je dosta manje nego u drugim zemljama - kaže Ljuboja.

Gradonačelnik Prnjavora Darko Tomaš kaže da se Prnjavor našao na listi 10 lokalnih zajednica u kojima je prijavljeno najviše novootvorenih firmi, a to je zahvaljujući što nastoje da učine benefite u onim segmentima, koji su u njihovim nadležnostima, dostupnim.

- Pored cene električne energije koja je dobar mamac za strane investitore jedan od glavnih razloga dolaska stranih investitora je i radna snaga u Srpskoj. Investitori hvale našu radnu snagu i često pričaju kako su naši radnici veoma odgovorni. Pokreću poslove u mnogim granama privrede od metalske, drvoprerađivačke, do prehrambene industrije - ističe Tomaš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVRATAK OTPISANOG: Vavrinka je oduvao Rubljova za polufinale Stokholma (VIDEO)