NEŠKOVIĆ POVUKAO PREDLOG IZMENA ZAKONA O USTAVNOM SUDU: Dom naroda Parlamenta BiH neće raspravljati o stranim sudijama

S. MIŠLjENOVIĆ

16. 10. 2024. u 06:15

DELEGAT Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković povukao je predlog zakona o izmeni Zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio pre sedam meseci.

НЕШКОВИЋ ПОВУКАО ПРЕДЛОГ ИЗМЕНА ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ: Дом народа Парламента БиХ неће расправљати о страним судијама

FOTO: Radio Sarajevo

Inače, tim zakonom je bilo predviđeno da ubuduće sastav Ustavnog suda čine domaće sudije, a da ga troje stranaca napuste.

Odmah nakon što je predlog zakona stavljen pred Dom naroda BiH, bošnjački delegati su prestali da dolaze na sednice i tako je ovaj dom Parlamenta blokiran.

Zbog blokade Doma naroda BiH, a koji mora da potvrdi svaki zakon i dokument iz institucija BiH, reagovao je pre nekoliko dana i Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg RS ne priznaje, i poručio da će koristiti Bonska ovlašćenja, odnosno da će kazniti predlagača zakona Želimira Neškovića.

Inače, kao razlog za povlačenje ovog predloga zakona, Nešković je naveo da ne želi da utiče na druge da blokiraju Dom naroda.

- Učinio sam to zbog srpskog naroda, ali i ostala dva konstitutivna naroda u BiH kako bismo donosili zajednička rešenja - rekao je Nešković i dodao da su na njega vršeni pritisci da povuče ovaj predlog.

Sednica krajem oktobra

PREDSEDAVAJUĆI Doma naroda PS BiH Dragan Čović najavio je da će nastavak prekinute sednice biti održan 29. oktobra, čime će ovaj dom praktično prestati sa blokadom.

Istakao je da ostaje pri stavu da strane sudije treba da napuste Ustavni sud, i da uticaj međunarodne zajednice u BiH iz godine u godinu treba da bude sve manji kako bi narodi sami donosili odluke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom