IZLOŽBA U BILEĆI POSVEĆENA RAJKI MERĆEP: Povratak umetnice kući nakon 120 godina

D.Curać

11. 10. 2024. u 10:00

U OKVIRU Omladinskog festivala "Orfej," u Domu kulture "Jevto Dedijer" u Bileći svečano je otvorena izložba "Rajka Merćep: Iz mape - 120 godina od rođenja". Izložba je posvećena jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih umetnica, Rajki Merćep, rođenoj u Bileći pre tačno 120 godina.

ИЗЛОЖБА У БИЛЕЋИ ПОСВЕЋЕНА РАЈКИ МЕРЋЕП: Повратак уметнице кући након 120 година

Foto Radio Bileća

Strajo Krsmanović, direktor Umetničke galerije BiH, izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti da radovi Rajke Merćep budu predstavljeni njenim sugrađanima.

- Radujem se što se Rajka Merćep vratila kući. Naša galerija poseduje veliki fundus njenih radova, uključujući crteže, grafike, skulpture i keramiku. Izloženi su neki od njenih najreprezentativnijih crteža, a nadamo se da ćemo u budućnosti doneti i ostala dela - rekao je Krsmanović.

Lazar Gnjato, direktor Doma kulture "Jevto Dedijer", istakao je značaj ovog događaja za Bileću.

- Bileća ima bogatu tradiciju kada su u pitanju istaknuti umetnici, ali Rajka Merćep se posebno izdvaja. Ona je u Parizu dobila najviša priznanja, a ova izložba je prvi korak ka uspostavljanju trajnog legata u njenom rodnom gradu - rekao je Gnjato.

Uspostavljanje legata

IZLOŽBA će biti otvorena za posetioce u narednim danima, dok se u Bileći nastavlja proces uspostavljanja legata i restauracije preostalih radova Rajke Merćep.

Postavka ove izložbe, podržana od strane Ambasade Republike Austrije u BiH i Opštine Bileća još jednom je podsetila na značaj i veličinu Rajke Merćep, koja je ostavila neizbrisiv trag na likovnoj sceni bivše Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ORLOVI NAPUSTILI BEOGRAD: Do meča sa Švajcarcima ostao još samo jedan dan (FOTO)