"VI STE GLAS RAZUMA!" Dodik izrazio veliku podršku Viktoru Orbanu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 10. 2024. u 22:21

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je večeras podršku mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u, kako je naveo, snažnoj i posvećenoj borbi za nacionalni suverenitet i za slobodu otvorenog izražavanja drugačijeg stava.

ВИ СТЕ ГЛАС РАЗУМА! Додик изразио велику подршку Виктору Орбану

Foto: Tanjug/AP photo

- Vi ste glas razuma, vi ste branilac Evrope koju svi poznajemo i volimo! Uprkos svim napadima, uključujući i one unutar tvrđave demokratije, kakva bi Evropski parlament trebalo da bude, a nije, vaš glas daleko odjekuje. Iako ste se fokusirali na stvarne i opštepriznate probleme Evrope, čak predlagali neka rešenja i inicijative, nažalost, razgovarali ste sa gluvima. Nadam se da drugi lideri razumeju vaše reči kao i ja. Bog vas blagoslovio, Viktore, za vašu hrabrost - napisao je Dodik na svom nalogu na mreži Iks.

Orban je juče u Strazburu redstavio program aktivnosti mađarskog predsedavanja EU, ističući pritom da bez Srbije u Evropskoj uniji nema stabilizacije Balkana, odnosno da će to biti nestabilan region sve dok Srbija ne postane deo Unije.

On je istakao da se slaže da proširenje EU mora da se temeljiti na zaslugama i da je uveren da Zapadni Balkan i ubrzavanje integracija Zapadnog Balkana predstavljaju ključ sigurnosti EU.

Orban je rekao da se blok suočava sa odlukama koje će odrediti njegovu sudbinu i da mađarsko predsedavanje traži rešenja za zajedničke evropske probleme "koja se zasnivaju na zdravom razumu".

- Ali mi ne tražimo samo rešenja, mi Mađari u Evropskoj uniji i dalje tražimo svoje snove, zajednicu slobodnih i ravnopravnih naroda, domovinu Mađara, demokratiju demokratija. Tražimo Evropu koja se boji Boga i čuva dostojanstvo ljudi, i koja opseda vrhove kulture, nauke i duha. Mi smo članovi Evropske unije ne zato što jeste, već zato što bi mogla da bude. I sve dok vidimo da možemo da napravimo Evropu onim što bi mogla da bude, dok god postoji i malo šanse, borićemo se za nju. Mi u mađarskom predsedavanju smo zainteresovani za uspešnu Evropsku uniju i uveren sam da će uspeh našeg predsedavanja biti uspeh cele Evropske unije. Učinimo Evropu ponovo velikom - zaključio je Orban.

Nakon obraćanja mađarskog premijera, nekoliko poslanika je počelo da peva italijansku partizansku pesmu "Bela ćao", a predsednica EP Roberta Mecola je zatim dala znak za tišinu evroposlanicima.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: Opozicija četiri dana pričala neistine pa doživela debakl

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

UKAZALI MU POVERENJE: Hrvatski trener ostaje selektor Brazila do 2028. godine