DODIKOVA ODBRANA TRAŽI IZUZEĆE SUDIJE UZUNOVIĆ: Svi detalji današnjeg ročišta predsedniku RS

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 10. 2024. u 22:33

ROČIŠTE predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i v. d. direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću pred Sudom BiH, a zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita kojeg RS ne priznaje, prekinuto je dok se Sudsko veće ne izjasni o zahtevu odbrane Dodika za izuzeće sudije Sene Uzunović.

ДОДИКОВА ОДБРАНА ТРАЖИ ИЗУЗЕЋЕ СУДИЈЕ УЗУНОВИЋ: Сви детаљи данашњег рочишта председнику РС

Sena Uzunović foto Sud BiH

Inače, ročište je obeležila i žestoka rasprava Uzunovićeve sa advokatom Goranom Bubićem i prvooptuženim Dodikom. Rečima "moje je pravo da galamim" i pretnjom da će fizički udaljiti iz sudnice predsednika Srpske, Uzunovićeva je pokušala da prekine raspravu sa advokatom Bubićem. Uzunovićeva je tad čak zapretila i Dodiku da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, "neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH".

Milorad Dodik, predsednik RS, poručio je da je tokom ročišta bio relaksiran.

- Čak u jednom trenutku nemoći sudija reče da će me zadržati. A ja sam rekao da napiše nalog za to, pa je odustala - dodao je Dodik.

Poručio je da je Sud BiH podvaljen građanima BiH.

- Postavio ga je Volfgang Petrič, a prvobitna namera je bila da sudi političarima. A onda su kroz nekoliko dopuna proširili njegovo delovanje. Oni brane strance, a ne građane BiH - naveo je Dodik.

Bakir diktira presudu

PREDSEDNIK Srpske Milorad Dodik izjavio je da namešteni sudski proces protiv njega vodi direktno lider SDA Bakir Izetbegović preko svojih poslušnika u neustavnom Sudu BiH i sada je to otvoreno i priznao.

- Najskandaloznije je njegovo likovanje zbog toga što je po njegovom priznanju međunarodna zajednica stala iza procesa koji su oni spakovali - naveo je Dodik, komentarišući Izetbegovićevu izjavu "da pretpostavlja da će proces protiv predsednika RS ići u smeru da bude osuđen i da je iza toga konačno stala međunarodna zajednica".

Odbrana predsednika RS tražila je izuzeće sudije Sene Uzunović, jer Tužilaštvo BiH želi da provuče dokaze koji to ne bi mogli da budu ni na jednom sudu, rekao je Dodikov advokat Goran Bubić. Dodaje da je vidljiv pritisak u ovom krivičnom postupku koji je posledica toga što Tužilaštvo želi da provuče takve dokaze.

- Dokaz je Aneks 10 koji nije izveden mesecima i on ide u prilog odbrani, ali Tužilaštvo u replici svojih dokaza nastoji progurati dokument koji nije verodostojan, skinut sa sajta UN - rekao je Bubić.

On je dodao da može biti verodostojna verzija koja je potpisana, a Tužilaštvo je ne nudi:

- Čemu bilo kakva verzija nepotpisanog dokumenta koji se predlaže sudu. Mi tu vidimo manipulaciju, skrivene namere. To je nepotpisan dokument, na tri mesta su samo signature.

Bubić je istakao i da su odbili da se u dokazni postupak unesu određene izjave predsednika koje su date u različitim okolnostima, u ovom slučaju to je govor povodom 81 godina od bitke na Kozari.

- Odbrani nije sporan sadržaj izjave predsednika, ali jeste način na koji se te izjave žele uvući u krivični postupak - poručio je Bubić.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. oktobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAG DONEO NOVU ODLUKU O ŠEŠELJU: Nezvani gost dolazi u Srbiju?