"SVEDOCI SMO VAŽNOG DOGOVORA": Sastali se Dodik i Sijarto, saradnja Mađarske i Srpske na visokom nivou (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

04. 10. 2024. u 17:44

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto veliki prijatelj Srpske i da je pokazan visok stepen razumevanja, saradnje i podrške.

СВЕДОЦИ СМО ВАЖНОГ ДОГОВОРА: Састали се Додик и Сијарто, сарадња Мађарске и Српске на високом нивоу (ФОТО)

Foto: Iks/MiloradDodik

- Danas je poseban dan, stigao je veliki prijatelj Republike Srpske Petar Sijarto. Ovo je trenutak kada nastavljamo da razgovaramo o našim ranijim dogovorima, kako ćemo operativno odraditi neka od tih pitanja - istakao je Dodik.

Naveo je da će proširiti pomoć poljoprivrednicima i na područje FBiH.

- Svedoci smo važnog dogovora, između ministarstva energetika Mađarske i Srpske, potpisan je protokol - rekao je Dodik. 

Istakao je da je postignut visok stepen poverenja i podrške između Srpske i Mađarske.

- Saglasni smo i delimo stavove u pogledu dešavanja u regionu i Evropi - istakao je Dodik, dodajući:

- Mađarska je danas prepoznata kao naš zaista stabilan partner i u tom pogledu želimo da zadržimo najviši mogući nivo naših odnos - poručio je predsednik Srpske.

Predsednik Srpske se zahvalio Sijartu na podršci i poštovanju principa koji podrazumevaju mir na ovim prostorima.

- U ovom trenutku mi iz Srpske pokazujemo više entuzijazma u pogledu saradnje sa Mađarskom nego što to pokazuju iz FBiH - poručio je predsednik Srpske.

Sijarto: Građani Srpske umeju da odluče kakvu vlast žele

Saradnja Mađarske i Republike Srpske bazirana je na međusobnom poštovanju i ponosni smo na dosadašnje projekte koji su realizovani, rekao je ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto na konferenciji za novinare.

- Imamo primer dobre saradnje, kada je reč o poljoprivrednim mašinama, a taj projekat nastavljamo i u budućnosti. Imaćemo i tri razvojna projekta nova, gde će se uključiti i preduzetnici iz Mađarske. Projekte koje je finansirala Nemačka, preuzeće Mađarska - naveo je Sijarto.

Sijarto je istakao da Mađarska vodi odgovornu politiku prema svojim susedima.

- Smatramo da je neophodno prisustvo Zapadnog Balkana u EU. Iz tog aspekta je nepovoljno što kandidati za članstvo Zapadnog Balkana u proseku čekaju 14 godina za članstvo, što mi smatramo kao nepoštovanje Brisela i pozivamo članice unije da završe politiku koja je dovela do potpunog kraha politike proširenja EU - navodi Sijarto.

Dodaje da je važno da svaka članica EU ispoštuje odluke građana sa Zapadnog Balkana, da svaka nacija ima pravo da sama odluči o svojoj budućnosti.

- Zbog toga mi i dalje na bazi uzajamnog poštovanju nastavljamo saradnju sa ovim zemljama, među kojima je  BiH - naglašava Sijarto nakon sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sijarto se ovim putem zahvalio Dodiku na pozivu, te istakao da je počastvovan da bude u Banjaluci.

- Živimo u periodu opasnih događanja, a u takvom vremenu, kada mir ima veliki značaj, interes Mađara je stabilnost na Zapadanom Balkanu - ukazuje Sijarto.

Sijarto je istakao da Mađarska nikada neće pristati da jedan funkcioner Republike Srpske bude na crnoj listi, jer je to nepošteno prema biračima, koji su izabrali te funkcionere 

- Građani Srpske umeju da odluče kakvu vlast žele - naglašava Sijarto.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: Ministar Selaković na srpskom štandu u Selu Frankofonije u Parizu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?