ODBIO DA SE RUKUJE SA MINISTARKOM ODBRANE JER JE - ŽENA: Skandal pripadnika Oružanih snaga Bih na obuci u Austriji

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 10. 2024. u 21:03

KADET Oružanih snaga (OS) BiH odbio da se rukuje sa ministarkom odbrane Austrije Klaudijom Taner tokom svečanosti prijema novih oficira u austrijske oružane snage.

ОДБИО ДА СЕ РУКУЈЕ СА МИНИСТАРКОМ ОДБРАНЕ ЈЕР ЈЕ - ЖЕНА: Скандал припадника Оружаних снага Бих на обуци у Аустрији

Oružane snage BiH, Foto Ministarstvo odbrane BiH

Reč je o Benjaminu Fukelju iz Sarajeva, a incident se desio za vreme tradicionalne ceremonije, koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije. Kadet Fukelj je odbio rukovanje sa ministarkom Taner jer je žena, pravdajući to svojim verskim uverenjima.

Kao rezultat toga, vojnik je odmah isključen iz ostatka ceremonije na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mestu, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo odbrane Austrije. Inače, Fukelj bi po povratku u BiH trebalo da dobije čin potporučnika OS BiH, kažu izvori "Novosti".

Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara BiH Aleksandar Goganović izjavio je povodom ovog skandala da će biti poslata veoma loša poruka međunarodnim partnerima ukoliko ministar Zukan Helez potpiše ugovor o prijemu u vojnu službu kadeta iz reda bošnjačkog naroda, koji je odbio da se rukuje sa ministrom Taner jer je žena.

Dodaje da pre potpisavanja ugovora treba raspravljati o toj temi na sastanku Stručnog kolegijuma Ministarstva odbrane, gde bi se čuo i zvanični stav verskih službi o tom pitanju. Naglasio je da je ubeđen da kadet za taj postupak ne bi dobio podršku od vojnog muftijstva iz Ministarstva odbrane, jer je godinama na čelu tog ministarstva bila žena Marina Pendeš i da je to predstavljalo problem, sigurno bi bilo tema u prethodnom periodu.

Preduzeti sve zakonske mere

- ZA mene lično ovo je skandal, osramotio je svoj narod, Ministarstvo odbrane, Oružane snage i celu BiH - izjavila je Marina Pendeš, bivša ministarka odbrane u Savetu ministara, komenarišući čin kadeta iz BiH koji je odbio da se rukuje sa ministarkom odbrane Austrije.

- Očekujem od ministra odbrane Zukana Heleza da preduzme sve zakonske mere protiv takvih ljudi, jer BiH nije islamska zemlja. Mi smo sekularna zemlja, i to treba poštovati - rekla je Pendeševa.

- Takođe, podsetio bih i da je komandant NATO štaba u Sarajevu u prethodnom mandatu bila žena, brigadni general Pamela Mekgaha, uz čiju podršku je učinjen značajan napredak na dostizanju NATO standarda u delu rodne ravnopravnosti - naveo je Goganović.

Naaglasio je da se postavlja pitanje da li će kadet, ukoliko ministar Helez sa njim potpiše ugovor o profesionalnoj vojnoj službi, biti u mogućnosti da izvršava svoje redovne zadatke, jer će u svojoj karijeri sigurno imati situaciju da mu, po lancu komandovanja, nadređeni komandant bude osoba ženskog pola.

Austrija već godinama obučava vojne kadrove iz zemalja Zapadnog Balkana, poput BiH i Crne Gore, sa ciljem jačanja stabilnosti u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

RASIPANJE HRANE: Globalni problem koji ima duboke ekološke, ekonomske i socijalne posledice