DAN OSLOBOĐENJA BIJELJINE: Medalja Knez Ivo Dragi Mirkoviću

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

25. 09. 2024. u 06:12

PROFESOR Dragoljub Drago Mirković, akademik SKANU, likovni umetnik i dobrotvor SPC, nagrađen je, povodom oslobođenja Bijeljine, najvišim priznanjem grada srca Semberije zlatnom medaljom "Knez Ivo od Semberije", posveće jednom od najčuvenijih Srba po dobrim delima, knezu Ivanu Kneževiću.Ovaj Srbin iz Stare Hercegovine, iz Macavara koji je ostavio veliki pečat u Semberiji i Republici Srpskoj, uradio je i velika dela u Manastiru Svete Petke u Bijeljini.

ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БИЈЕЉИНЕ: Медаља Кнез Иво Драги Мирковићу

foto v mitrić

- Počastvovan sam ovim visokim priznanjem, znajući dobro delo čuvenog semberskog i svesrpskog kneza -kaže Mirković, koji je podelio veliki broj knjiga o knezu Ivu, čiji je autor Nikola Devura, čedo Kozare.

Dobitnik je i najviših prizanja Srpske pravoslavne crkve, Boračke organizacije Republike Srpske, grada Loznica, mnogih humanitarnih organizacija i Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika, gde je istaknuti član Odeljenja za likovnu umetnost.

Akademik Mirković je osmislio, uradio i postavio velelepni spomenik Ruskinji Dariji Aleksndrovnoj na Gučevu, devojci iz Petrograda, koja je na Gučevu, u oktobru 1914 godine, poginula na prvoj liniji fronta, zbrinjvajući dnevno i po 100 srpskih junak i bodreći ih u borbi protiv Austrougara.Spomenik je darovao narodu Loznice, Jadra i Srbije.

Mirković je uradio, osmislio i darovao Loznici, spomen znamenje, a potom i veliki, monumentalni krst u znak sećanja na Lozničanina akademika profesor dr Jovana Cvijića, našeg najsvestranijeg naučnika, na mestu gde je bila njegova rodna kuća u Loznici.Uradio je i darovao spomen obeležje za vladiku Valerijana Stefanovića, rođenog Lešničanina, jednog od najčuvenijih arhijereja SPC, koji je Drugi svetski rat proveo zbrinjavajući na hiljade i hiljade izbeglica u Beogradu i Srbiji, a posle rata postao prvi episkop Eparhije šumadijske.Autor je i darodavac belega, u ime SKANU, koji stoji u Šapcu na kući naše slavne spisateljeke Isidore Sekulić, prve žene akademija između dva svetska rata kod Srba.

Akademik Mirković je dao i značajan prilog u materijalu i radu za spomen obeležje u selu Cikotama, kod Loznice, u Jadru, posvećeno strdanju oko 400 meštana među kojima je bilo dosta dece čak i beba rođenih tek pre par dana.

Mirković je, kao pisac, dao doprinos vaskrsnuću iz zaborava znamenitog Srbina, Miloša Milojevića, kome je posvetio značajno delo.U tom delu koje je prvo predstavljeno i u Loznici, značajno mesto posvećno je saradnji velikog Miloša Milojevića i velikog lozničkog prote Ignjata Vasića.

Dragocen je doprinos Mirkovića, njegove supruge Rose, rođene Krupanjke, i porodice njihovog sina Miloša, i obeležavanju jubileja 700 godina Manastira Tronoša i kanonizaciji Stefana Jovanovića, nekadašnjeg igumana tronoškog, koji je, između ostalog, bio učitelj Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture.

Autor je velike monografije o bratstvu Mirkovića, koji je promovisan u Parohijskom domu u Nikšiću, gde je apostrofiran značaj i uloga Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika i što se tiče čuvanja našeg bogatog nacionalnog, kulturnog i duševnog blaga i svih korena roda našega ma gde on žive.Upravo je završio vajarska dela kojima je, u kamenu, ovekovečio vladiku Lavrentija, protu Ignjata Vasića i Miloša Milojevića, a ranije je  uradio, na sličan način, srpskog junaka Blagoja Krušića, koji je postavljen u Banjanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje