BEZ POREZA NA PRVU NEKRETNINU? Olakšice za građane BiH imaju podršku i u Parlamentu BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

24. 09. 2024. u 07:15

NA predlog ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđana Amidžića pokrenut je proces ukidanja PDV na kupovinu prve nekretnine u BiH.

БЕЗ ПОРЕЗА НА ПРВУ НЕКРЕТНИНУ? Олакшице за грађане БиХ имају подршку и у Парламенту БиХ

Foto A. Čavić

To zakonsko rešenje naćiće se na prvoj sledećoj sednici Parlamenta BiH. Ministar Amidžić je izjavio da je reč o bitnoj inicijativi za ljude koji žive u BiH i da je opravdana sa socijalnog aspekta zbog drastičnog rasta cena stanova i zato što je jedan od glavnih razloga odlaska mladih iz zemlje nemogućnost rešavanja stambenog pitanja.

On je ocenio da je politička situacija u BiH sazrela kako bi takav predlog dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ukoliko bude usvojeno, a podršku tom rešenju već pružaju i vladauće i opozicione snage iz Parlamenta BiH, to bi u praksi značilo da bi građani BiH ubuduće, na primer, ako plaćaju prvu nekretninu 100.000 maraka uštedeli čak 17.000! Ili ako plaćaju nekretninu 200.000 maraka, ušteda bi bila 34.000 maraka.

Ministar Amidžić kaže da će se ova zakonska olakšica odnositi i na kuće i na stanove. Dodaje da je u pitanju sistemski zakon što podrazumeva pomoć ljudima koji nisu došli do prve nekretnine, a to se ne odnosi samo na mlade bračne parove ili određene kategorije stanovnika.

- To se odnosi na sve ljude koji žive u BiH u bilo kojoj lokalnoj zajednici i nisu uspeli da reše stambeno pitanje - pojasnio je Amidžić.

Podršku ovoj inicijativi dala je i poslanik "Naroda i Pravde" stranke iz Federacije Mia Karamehić Abazović.

Kvadrat od 2.500 do 7.000 KM

INAČE, cene nekretnina u Srpskoj se kreću u rasponu od 2.500 pa do 6.000 po kvadratnom metru stana. U Federaciji je slična situacija, s tim da je cena kvadrata u centralnim delovima Sarajeva premašila 7.000 maraka!

- Ono što je bitno naglasiti je da će ovaj predlog zakona ići u redovnoj, a ne hitnoj proceduri. Želimo da se kolege iz opozicije, takođe, uključe - poručila je Mia Karamehić Abazović.

Iz opozicionog bloka u PBiH već stiže podrška pomenutom zakonu. Branislav Borenović, poslanik PDP u PBiH i lider te stranke, kaže da su spremni da izglasaju taj zakon. Pozvao je nadležne da već naredne sedmice predlože zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu i izgradnju prve stambene jedinice.

- Da ga usvojimo isti dan u istom obliku i u jednom i u drugom domu. Da pokažemo da nam je stalo da se važna pitanja u ovoj zemlji rešavaju bez obzira na boju partijske knjižice - rekao je Borenović.

U Agencijama za nekretnine u RS kažu da bi ova olakšica sigurno povećala dodatno potražnju za stanovima, ali ističu da ova mere neće doneti jeftinije kvadrate.

- Možda šira javnost nema pravu sliku stanja na terenu, ali, evo, poskupela je i renta stanovanja. Takođe, poskupljuju konstantno i građevinski materijali, tako da je teško očekivati jeftinije stanove - kažu iz agencija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)