SPOMENICI NA METI VANDALA: Oskrnavljena srpska groblja na području Federacije BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 09. 2024. u 23:44

SRPSKA groblja i spomenici Srbima na području Federacije BiH, bili su meta napada proteklog vikenda.

СПОМЕНИЦИ НА МЕТИ ВАНДАЛА: Оскрнављена српска гробља на подручју Федерације БиХ

Srpsko groblje Sarajevo foto ustupljena fotografija

Tako su vandali na Plamenicama kod Ključa srušili spomenik i oskrnavili pravoslavno groblje. U selu Lipnik kod Sanskog Mosta uništen je spomenik posvećen četvorici Srba koji su ubijeni za vreme turske vladavine 1835. godine.

- U poslednje dve godine vandali su četiri puta skrnavili pravoslavno groblje na Plamenicama koje su vernici 2021. godine raskrčili, podigli spomenike i ogradili - rekao je paroh ključki Nemanja Rosić.

Sveštenik je naveo da je ovo groblje posle proteklog rata bilo potpuno uništeno.

- Na groblju je sahranjeno 96 ljudi. Tek 2000. godine podignut je jedini spomen-krst Luki Đukiću, po kom se i moglo prepoznati groblje koje je bilo zaraslo u korov - dodao je paroh Rosić i upitao zašto nekome smetaju nadgrobni spomenici u Ključu.

Spomenik četvorici Srba, koje su pre 200 godina Turci nabili na kolac, više puta je uništavan i obnavljan. Sada je potpuno srušen. Oni koji dolaze u rodni Lipnik, kažu da ih rušenje spomenika neće sprečiti u budućim namerama.

Uništeno srpsko selo

ĐORĐE Radanović je naveo da su pripadnici Petog korpusa takozvane Armije BiH 1995. godine uništili srpsko selo Plamenice kod Ključa.

- Nijedna godina nije protekla da nije rušeno groblje, da li jedan ili 15 spomenika - rekao je Radanović.

- Nećemo se pokolebati sa ovim dešavanjima koja su novog datuma, mi ćemo i dalje opstati na ovom području i negovati uspomenu na naše pretke, kulturno istorijske događaje ćemo i dalje vrednovati - rekao je Dragan Praštalo, predsednik Zavičajnog udruženja Lipnik iz Sanskog Mosta.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da je pravoslavno groblje na Plamenicama kod Ključa svake godine na meti vandala, a da izvršioci nikada nisu identifikovani.

- Prošle godine je evidentirano 65 napada na Srbe i njihovu imovinu u Federaciji BiH. Prosek napada na Srbe i njihovu imovinu u FBiH se kreće između 60 i 70 na godišnjem nivou - kaže Radanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NASTAVLJA SE BRUKANJE NA NAJVIŠEM NIVOU Crnu Goru u NJujorku ne predstavljaju ni predsednik ni premijer