ZAVRŠNA IZLOŽBA ZA KRAJ: U Trebinju održan kampus za fotografiju i savremenu umetnost

D.Curać

22. 09. 2024. u 21:30

U GALERIJI Kulturnog centra Trebinje priređena je završna izložba učesnika četvrtog kampusa za fotografiju i savremenu umetnost Superexposure, koji je okupio 15 studenata iz BiH, Srbije i Crne Gore.

ЗАВРШНА ИЗЛОЖБА ЗА КРАЈ: У Требињу одржан кампус за фотографију и савремену уметност

Foto KC Trebinje

Mladi fotografi učestvovali su na radionici o održivom razvoju koja je deo ovog projekta. Projekat BLENDING je podržan putem Uneska u okviru projekta "Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan" finansiranog od EU sa ciljem podsticanja dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz unapređenje kulturnih sektora.

Miljan Vuković, direktor Kulturnog centra Trebinje, kaže da projekat povezuje četiri festivala - Superexposure (Trebinje), PDP Konferenciju kreativnih medija (Novi Sad), FLUID dizajn forum (Cetinje) i POP-UP (Sarajevo).

- To su četiri festivala veoma značajna za mlade umetnike i mislim da će ovo umrežavanje doprineti jednoj vrsti regionalne snage koju možemo da udahnemo, pre svega, mladim umetnicima - rekao je Vuković.

Svaki učesnik čiji je rad izložen u okviru projekta BLENDING dobija sertifikat o učešću na izložbi, a priznanja dobijaju tri najbolja rada na izložbi po mišljenju stručnog žirija.

Profesor Branimir Karanović rekao je da su pristigle 43 prijave, od kojih je 25 serija i 30 pojedinačnih fotografija na temu Bubble/Mjehur.

Mentorski tim

TOKOM Kampusa  sa učesnicima radio je mentorski tim Čaba Aknaj (Mađarska), Branimir Karanović (Srbija) i Mladen Miljanović (Bosna i Hercegovina). Superexposure 04 organizovao je Kulturni centar Trebinje uz podršku Ministarstva za prosvetu i kulturu Srpske, Grada Trebinja i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

- Žiri je odabrao 20 autora. Prvu nagradu dobila je Marija Dupovkina, drugu Teodor Kopicl, a treću Milana Milovanov - istakao je Karanović.

Za prvonagrađenog će iduće godine biti obezbeđena rezidencija u Trebinju od sedam dana tokom kojih će izrađivati fotografiju koja će biti izložena na bilbordu. Dobitnici druge i treće nagrade biće članovi žirija koji će raditi selekciju za narednu godinu i biće im obezbeđena rezidencija za vreme trajanja kampusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminula velika NBA legenda! Odmah se oglasio Čarls Barkli